2023.07.03.
Janus Pannonius Múzeum

Wellmann-díjat kapott Gál Éva

2023.06.28.
Janus Pannonius Múzeum

Elragadó éjszaka a pécsi múzeumokban

Janus Pannonius Múzeum - Pécs
Cím: 7621, Pécs Káptalan utca 5.
Telefonszám: (72) 514-040
Nyitva tartás: K-V 10-18 (csak előzetes bejelentkezéssel)
2023.06.28.
hír, Múzeumok Éjszakája, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Idén is csatlakozott a Janus Pannonius Múzeum a Múzeumok Éjszakájához. A hat órai kapunyitástól a késő éjjeli tűzugrásig csaknem ötven program közül válogathatott a nagyszámú közönség.
Múzeumok éjszakája
Sokan várják évről-évre a Múzeumok Éjszakáját. Ezen a Szent Iván éjjeléhez legközelebb eső szombati napon különleges hangulatot öltenek magukra a pécsi múzeumok is, olyan eseményekkel, amelyek még nagyobb élménnyé teszik a múzeumok meglátogatását. Ebben az évben a Janus Pannonius Múzeum tizenegy belvárosi helyszínének negyvenhat programján, és a három különböző sétán a történelmi belvárosban, a Jakab-hegyen és Pécs-Mecsekszabolcson több mint hatezer látogató vett részt.

A programok mellett az este kiváló lehetőséget kínált egy vagy épp több kiállítás megtekintésére, akár kurátori tárlatvezetéssel is. Múzeumunk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a látogatók időnként át is élhessék a kiállításokat, a történelmet, így a reformkori tárlatunkba az estére beköltözött egy korabeli pécsi polgári házaspár, akik élték a 19. századi életüket, és közben a vendégekkel is szóba elegyedtek. Hasonlóan élményszerűen idézte meg a kort az a jelmezes-zenés-táncos montmartre-i mulató, ahová belépve a Toulouse-Lautrec-kiállításunk látogatói élőben is megtapasztalhatták a francia művész bohém világát.

A fényfestés mellett az éjszakát nyomdászkodás, koncertek, felolvasások, kóstolók is színesítették. Nagy örömünkre idén is rengeteg gyermek élvezte a nekik szervezett programokat, mint a baranyai táncház, arcfestés, hajfonás, őrlés, varrás, mézeskalács-, hűtőmágnes-, és jelvénykészítés, mesesarok, mikroszkópozás, a római kort megidéző udvarban korabeli ékszerek készítése, viseletmásolatok felpróbálása, ételkóstolás, társasjátékozás, régészeti homokozó és jósda. Sőt a kicsik és a nagyok akár egy mamutcombhoz is hozzámérhették magukat, a mamutfogat pedig kézbe is vehették.

Nagy érdeklődés fogadta az újonnan nyíló JPM Martyn-Lantos Múzeumot is, ahol mester és kiemelkedő tanítványa, Martyn Ferenc és Lantos Ferenc művei mostantól már egy helyen, egy külön ennek szentelt épületben tekinthetők meg.