2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Tatabányai Múzeum - Tatabánya
Tatabányai Múzeum
Cím: 2800, Tatabánya Szent Borbála tér 1.
Telefonszám: (34) 688-192
Nyitva tartás: K-Szo 10-18
2022.12.12.
hír, régészet, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Különleges utasai voltak november végén egy tatabányai villanybusznak: a kőkorszaki eszközök mellett békésen üldögéltek a honfoglalók cserepei, a romantika korából származó fűző, vagy épp a hatvanas évek kisbőröndjében megbúvó mikrotörténelem. A Tatabányai Múzeum munkatársai arra vállalkoztak, hogy a kétnapos program keretében helyi középiskolásoknak szállítják ki legérdekesebb helytörténeti vonatkozású műtárgyaik másolatát.
Utazó múzeum
2022. november 28-án a Bárdos László Gimnázium, egy nappal később pedig a TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Technikum és Szakképző Iskola elé gördült be a Tatabányai Múzeum kiállítása. Pál Gabriella múzeumigazgató elmondta, hogy a gyerekek pozitívan fogadták a múzeum érkezését, a tárgyak mögött rejlő emberi történetek iránt nagy érdeklődést tanúsítottak.

A középiskolás korosztály elérése évek óta nagy kihívás a múzeumok számára. Régóta dédelgetett álmunk vált valóra azzal, hogy a Tatabányai Múzeum mozgásba hozhatta tárgyait, és az autóbuszon berendezett kiállítást bemutathatta a tanulóknak – fogalmazott a múzeum igazgatója. – A tárlat arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire különleges a hely, ahol élünk. A régészeti témák mellett a 19-20. század fordulójának identitásváltására helyeztük a hangsúlyt, arra, ahogy a hagyományos, paraszti kultúrát felváltotta az iparosodó, városias életmód. Elsősorban az erre az alkalomra gyártott, kézbe fogható műtárgymásolatok segítségével mutattuk be a különféle eszközök készítésének és használatának fortélyait. A rendhagyó alkalmi kiállítótér tudástára mellett a gyerekek kipróbálhatták VR-szemüveggel a múzeum hulladékgyűjtő alkalmazását, illetve a nemrég elkészült MúltApp várostörténeti applikációt is. Természetesen annak is üzenete volt, hogy elektromos hajtású midibusszal érkeztünk, hiszen zöld múzeumként igyekszünk az ökológiai szemléletmódot nemcsak kiállításainkkal és foglalkozásainkkal, hanem munkamódszereinkkel is képviselni. A régészeti korok és jelenünk összehasonlításával igen éles kontraszt rajzolódik ki az emberi tájhasználatban, ami izgalmas és aktuális kérdéseket vet fel felnőttek és diákok számára egyaránt.