2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark - Ópusztaszer
Nyári utcarészlet a skanzenből - a szegedi napsugaras házzal
Cím: 6767, Ópusztaszer Szoborkert 68.
Telefonszám: (62) 275-133 /103, (62) 275-133 /104
Nyitva tartás: IV. 1 -X.31.: K-V 10-18

XI.1-III.31.: K-V 10-16
2022.10.26.
hír, rendezvény, szakmai program
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
„Víz és ember. A közös kulturális örökség lenyomatai az Alsó-Tisza vidékén” címmel tudományos konferencia zajlott 2022. október 25-én 10.00 órától a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának konferenciatermében. A szakmai rendezvény a zentai Történelmi Levéltár és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark „Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért /LIVES2/ HUSRB/1903/33/0003 közös projektje és az SZTE-BTK valamint az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark szakmai együttműködése keretében szerveződött.

A konferencián résztvevőket Prof. Dr. Gyenge Zoltán, az SZTE-BTK dékánja köszöntötte, hangsúlyozva a projekt „Jó szomszédok a közös jövőért” célkitűzésének tartalmát és fontosságát. A már zárásához közeledő projekt előzményeiről, létrejöttéről, valamint a munka folyamatáról és eredményeiről Turda Gábor, az ÓNTE múzeumi csoportjának vezetője adott áttekintést.

Az ezt követő 5 szakmai előadás szerzői az Alsó-Tisza menti települések, közösségek, foglalkozási csoportok életmódjának, gazdálkodásának egy-egy szeletét mutatták be, a folyó, régiókat összekötő szerepét elemezték a 19–20. század időkeretében. Simon András, az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének vezető docense tudomány- és kutatástörténeti áttekintést adott a jeles elődök és a kortársak e témában végzett vizsgálatairól. Molnár Tibor, a zentai Történelmi Levéltár főlevéltárosa a zentai hidak történetét követte végig. Mód László, az SZTE-BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének adjunktusa az ártéri gazdálkodás részét képező fokgazdálkodás emlékeit vette számba a Tisza-Maros közben, kiemelten szólva a halászatról. A halászat dél-alföldi története és ennek forrásai volt Gál László, az ÓNTE munkatársa előadásának témája is. Végül Pataki Andor (ugyancsak az ÓNTE munkatársa) mutatta be az Emlékparkban fekvő Körtvélytó, a tiszai fafeldolgozás emlékhelye valamint a mártélyi halászkunyhó környezetének és kiállításegységeinek megújítását.

A résztvevők emléktábla-koszorúzással tisztelegtek a 20 éve elhunyt Bellon Tibor, a Tisza néprajza kutatójának munkássága előtt, s a tudományos konferenciát egyben az Alsó-Tisza menti víziélet leírói, kutatói: Bálint Sándor, Banner János, Juhász Antal, Nyíri Antal, Szilágyi Miklós és Tömörkény István emlékének ajánlották.


A projekt címe: Élő archívumok – Emlékezzünk a múltra a közös jövőért
Rövidítés: LIVES 2
Projektazonosító: HUSRB/1903/33/0003
Elkülönített forrásösszeg: 202.163,00 euró
Európai uniós hozzájárulás (IPA): 171.838,55 euró

A projekt kezdete: 2021. augusztus 1.
A projekt zárása: 2022. november 30.
Vezető kedvezményezett: Történelmi Levéltár, Zenta
Kedvezményezett: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Közhasznú Nonprofit Kft.

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról
Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.