2022.06.15.
Néprajzi Múzeum

Egy napom

2022.04.28.
Néprajzi Múzeum

Etnofotó

2022.07.01.
Erkel Ferenc Művelődési Központ

Díszlövések a várostrom évfordulóján

2022.06.30.
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Horvátországban lesz látogatható a magyar Fiume-kiállítás

2022.06.28.
Székely Nemzeti Múzeum - Lábasház

A hónap műtárgya a Lábasházban

2022.06.28.
Móra Ferenc Múzeum

Hétezren a szegedi Múzeumok Éjszakáján

2022.06.21.
Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Új szerzemények a Sisi-kiállításban

Néprajzi Múzeum - Budapest
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út - Ötvenhatosok tere
Telefonszám: (1) 473-2400
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2022.06.15.
hír, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Egy napom címmel 2022. június 17-én nyílik a Néprajzi Múzeum időszaki kiállítása a Szöuli Történeti Múzeumban. A látogatók fotók, filmek, tárgyak segítségével nyerhetnek bepillantást három gyerek életén keresztül a 20. és a 21. század elejének Magyarországába. A tárlat csendes, zárt világokból, kis közösségekből érkező történeteivel egyetemes kérdéseket vet fel, és elgondolkodtat egymástól távoli kultúráink hasonlóságáról és különbözőségéről. A kiállítás a két múzeum közötti hosszú távú szakmai együttműködés első állomása.

A kiállítás egyik fontos eleme Szöllősy Kálmán (1887–1976) fotóművésznek, az úgynevezett „magyaros” stílus egyik mesterének fotósorozata. Az 1920-as évek közepétől meghatározó alkotókat felsorakoztató fotográfiai irányzat számos képviselőjétől őriz felvételeket a Néprajzi Múzeum. A stílust a csendéletek, portrék mellett sajátos beállítások és témák: idillikus magyar tájak, városképek és hangsúlyos szerephez jutó folklorisztikus, néprajzi zsánerképek jellemzik.

1936-ban Szöllősy Kálmán fotósorozatott készített egy boldogi kislány, Püspöki Örzse napi teendőiről. A fényképekkel elmesélt kedves történet egy angol oktatási magazin, a Pictorial Education számára mutatta be egy átlagos hétköznap eseményeit: hogyan indul a kislány az iskolába, milyen az iskolai élet, mit csinál délután Örzse a ház körül, hogyan étkezik együtt a család.

A másik két főszereplő, Petrovics Dorottya és Kovács Peti mai fiatalok, Boldogon, illetve Törökkoppányban, egymástól 250 km távolságra élnek. Csak a kiállításban „találkoznak”, de nem véletlenül: közös bennük, hogy mindkettőjüknek fontos településük hagyományainak tisztelete és megőrzése. Dorottya és Örzse története szorosabban kapcsolódik, hiszen mindkét lánynak egy iskolai napját követhetjük végig Boldogon – a jelenben ezúttal saját és családi fényképeken.

A Petiről forgatott film pedig egy népi játékot mutat be, amit gyermekként a nagyapja is játszott: a paprikázást. A tárlat a játék kellékeit és az akkori viseletet is megismerteti a látogatókkal, a fotók mellett tárgyak és kisfilmek segítségével.

A csendes, zárt világokból, kis közösségekből érkező történetek általános emberi kérdéseket vetnek fel. Ki vagyok én? Mi tesz engem azzá, aki vagyok? Miben hasonlítok és miben különbözöm másoktól? Mi számomra az élet értéke? Három magyarországi gyerek dokumentált hétköznapjain keresztül most a szöuli közönség is felteheti a saját kérdéseit, megadhatja a saját válaszait, elgondolkodhat egymástól távoli kultúráink hasonlóságáról vagy éppen különbözőségéről.

A megnyitó után a kiállítás kurátorai, Koltay Erika és Éliás István szakmai beszélgetésen vesznek részt a Szöuli Történeti Múzeum munkatársaival, a szöuli múzeum képviselői pedig augusztusban látogatnak Magyarországra. A kiállítással hosszú távú szakmai együttműködés veszi kezdetét a két múzeum között.