2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

2022.06.02.
hír, közművelődés, művelődés, szabadidő, oktatás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Balázs Mónika Csilla közművelődési szakember, művelődésszervező, nonprofit menedzser 2011 óta a Zsámbéki Közművelődési Intézet és Könyvtár igazgatója, és a Szent Vendel-domborműves népi lakóház vezetője.
Zsámbéki tájház
A zsámbéki tájházzal való kapcsolata 2001-ben kezdődött. Az akkor még csak bejelentkezéssel megtekinthető házban tárlatvezetőként ő fogadta a látogatókat. Érdeklődése ekkor fordult a helytörténet felé: ötletgazdája és szerkesztője a helyi önkormányzat támogatásával megjelenő Mesélő Zsámbék című könyvsorozatnak.

2011-ben a Múzeumok Hétvégéje Zsámbékon programötlettel biztosította a tájház rendszeres látogathatóságát és ennek kapcsán a havonta megszervezésre kerülő kulturális- és hagyományőrző eseményekkel irányította a figyelmet a település épített örökségének e páratlan gyöngyszemére.

Ugyanez évtől kezdve a zsámbéki tájház minden év júniusában részt vesz a Romtemplommal és a Lámpamúzeummal együtt a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatban.

Balázs Mónika Csilla aktívan közreműködik a Zsámbékon 2015-ben létrejött Települési Értéktár munkájában is. Elkészítette több más érték mellett a Szent Vendel-domborműves népi lakóház szakmai bemutatását, ami alapján a tájház 2016-ban a települési, majd 2017-ben a Pest Megyei Értéktárba is bekerült.

Csilla 2019-ben részt vett a Szabadtéri Muzeológiai és Tájházi Szakági Képzésen.

Ezután szakmailag feltöltekezve több sikeres pályázati és egyéb projektet gondozott a tájházban: a Népi Építészeti Program 2019-ben elnyert pályázati támogatásának és az önkormányzat által biztosított önrésznek köszönhetően elkészült a tájházról a Műemlékvédelmi kutatási dokumentáció és értékleltár, valamint a népi lakóház felmérési terve. Felújíthatták a homlokzaton látható, emblematikus Szent Vendel-domborművet, megoldódott a vízelvezetés és az utcafronti ablak restaurálása, valamint a ház külső javítása, festése. A Kubinyi Ágoston Program segítségével a kártevőirtás, öt ruhásszekrény restaurálása és a belső terek előkészítése után a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szakembereinek közreműködésével 2020. október 11-én megnyílt a Szekrénymesék című tematikus kiállítás.

A kiállítás létrehozásának módszere a közösség sikeres bevonása volt, ugyanezzel a témával szerepelt a Nemzeti Művelődési Intézet Pest Megyei Igazgatóságának "Módszervásárán" 2021 szeptemberében Budakalászon, majd az NMI JógyakorlatOn.hu szakmai műsorában népszerűsítette a Szekrénymeséket. Ez a kiállítás egyébként 2021 januárjában, nem sokkal az átadó után, a tájház mellett önállóan is bekerült a zsámbéki Települési Értéktárba, és ugyanez év októberében felvételt nyert Pest Megye Értékei közé.

2021 tavaszán a Műtárgyvédelmi Mintaprojekt is töltött néhány napot a zsámbéki tájházban.
Ugyanez év sikere és az együttműködés egy újabb jó példája a településen: a Zsámbéki Német Önkormányzattal közösen benyújtott nemzetiségi pályázat, amely lehetőséget teremtett a Szent Vendel-domborműves népi lakóház zsalugátereinek, kapujának és kerítésének cseréjére, valamint az épület temperálását biztosító hősugárzók beszerzésére.

A Szent Vendel-domborműves népi lakóház és a település kulturális életében végzett sikeres szakmai tevékenysége alapján Balázs Mónika Csilla megérdemelten „Az év tájházvezetője 2022” díjazottja.