2024.05.03.

Sub_Bar

2011.03.29.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Hamarosan látható lesz az aradi Ereklyemúzeum 1848/49-es anyaga, melynek restaurálásával és katalogizálásával a közelmúltban végeztek a magyar és román szakemberek egy 200 ezer eurós uniós pályázat segítségével.


Most újabb 170 ezer eurót nyertek az együttműködő partnerek - az aradi múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, valamint a budapesti Hadtörténeti Múzeum -, ezáltal lehetővé vált, hogy a relikviákból olyan kiállítási anyagot állítsanak össze, amelyet Arad és Szeged mellett Budapesten is bemutathatnak majd - hangzott el a keddi szegedi sajtótájékoztatón.

A korabeli relikviák jelentős része határainkon kívül található.

Mint Zakar Péter történész elmondta: a magyar történelem rendkívül fontos időszaka volt 1848/49, amikor a polgári Magyarország alapjait sikerült lerakni. A korabeli dokumentumok és relikviák jelentős része azonban a jelenlegi határokon kívül található. Ezek közül a legjelentősebb gyűjtemény az aradi múzeum anyaga, melyet az 1880-as évek végén, 1890-es évek elején aradi polgárok, politikusok, újságírók, bankárok összefogásával alapítottak meg. A gyűjtemény néhány éven belül már négyezer iratot és több száz műtárgyat tartalmazott, köztük olyanokat, mint a Leiningen-Westerburg Károly honvédtábornok szívét rejtő urna.

Az 1940-es évek végére román forradalmi múzeumot alakítottak ki az intézményben, de az anyag még ekkor is látható volt. A Ceausescu-diktatúra idején azonban a gyűjtemény darabjai a pincébe kerültek: ami sok kárt okozott a műtárgyakban.

A legjelentősebb darabokból összeállított tárlat - a tervek szerint - már idén októberben látható lesz.

Az aradi projektre két pályázat nyújt forrást. A 2008-ban kezdődő első együttműködés célja a kutatást összefoglaló adatbázis létrehozása volt: mintegy 50 ezer tárgyat, iratot restauráltak, azonosítottak, fényképeztek le, valamint láttak el rövid leírással.

A tervek szerint a legjelentősebb darabokból összeállított tárlatot már idén október 6. körül láthatja a közönség Aradon. Jövő év januárjában a kiállítás Szegedre, majd március 15-ére Budapestre költözik.

Emellett még idén megjelenik egy olyan kötet, amely a legkiemelkedőbb iratokat mutatja be, valamint elkészül az aradi múzeum anyagának katalógusa, illetve feldolgozzák az intézmény XIX. századi történetét is.


(MTI)