2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2021.10.13.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az emberek két nagy csoportra oszthatók: az egyik fele tud vigyázni a telefonjára, míg a másik egyáltalán nem. Ha te is az utóbbiba tartozol, akkor ez a cikk neked szól.
A kijelzőmizéria
A legsérülékenyebb rész

A telefonok legsérülékenyebb része mindig a kijelző. Ha leejted az utcán, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy úgy esik, hogy a csattanás eredménye egy törött képernyő lesz. A különböző fóliák és tokok tompíthatnak ezeken a sérüléseken, illetve a kisebb balesetektől tökéletesen védik is a telefonod. Viszont ha már a fóliád vagy tokod sem tudott segíteni a helyzeten, akkor egy költségesebb megoldáshoz kell nyúlnod. Vagy lecseréled az egész telefonod, vagy új kijelzőt szerzel be hozzá. A mobiltelefonok javításával foglalkozó szakszerviz szerint nem elhibázott lépés ez utóbbit választani, a költséghatékonyságról már nem is beszélve.

Miért cseréld ki a törött kijelzőt?

Az első és legfontosabb szempont az előbb említett költséghatékonyság. Sokkal olcsóbb csak a képernyőt cserélni, mint az egész készüléket. Egy almás telefon esetében például ez csupán néhány tízezres tétel a telefon teljes árához képest. Ha nincs egyéb problémád a készülékkel, akkor ez lehet a legjobb megoldás a számodra.

Törötten egyébként sem érdemes hagynod a kijelzőt. Egyrészről balesetveszélyes is lehet, hiszen felsértheti a füledet vagy az ujjadat a repedés. A szemmel nem látható apró kis szilánkok apró kis sebeket ejthetnek az ujjadon, amely akár el is fertőződhet. Másrészről beleakadhatnak, ragadhatnak különböző szövetdarabok, esetleg hajszál vagy egyéb nemkívánatos elemek. Nyilván ez nem túl esztétikus látvány, és ha viszonylag sűrűn használod idegenek előtt a mobilodat, akkor még téged is rossz színben tüntethet fel. Ráadásul a telefonod értékét is jelentősen csökkenti egy sérült alkatrész.

Lényeges a szakember

Nagyon fontos, hogy ha a kicserélése mellett döntesz, akkor is inkább bízd szakemberre! A neten már számtalan videó kering különböző házi praktikákról, amelyeken az otthoni, amatőr szerelést mutatják be. A szakemberek szerint azonban nem érdemes kockáztatni, mert a legtöbb esetben nem olyan egyszerű ez a művelet, mint amilyennek elsőre látszik.

Ha esetleg nincs lehetőséged az azonnali cserére, akkor is tegyél rá mindenképpen egy üvegvédő fóliát, hogy megakadályozd a továbbrepedést. A TokotAkarok fóliái között biztosan fogsz olyat találni, ami a telefonodra való.

Érdemes tisztában lenned azzal is, hogy csak az üveget általában nincs lehetőség lecserélni a telefonokon. Manapság legyen szó bármilyen telefonmárkáról, széles körben kerül LCD kijelző a frontra. Ez a típusú kijelző folyadékkristályok segítségével működteti a képernyő háttérvilágítását, és összelaminálják az érintőképernyővel. Így pusztán csak az üvegcsere nagyon bonyolult és nehezen kivitelezhető művelet lenne ezeknél a telefonoknál. Ilyenkor az egész panelt szokták cserélni.

A legjobb persze az lenne, ha hosszan meg tudnád őrizni a telefonod “testi épségét”. De ha már megesett a baj, akkor sem kell aggódnod, hiszen egy törött képernyő viszonylag könnyen orvosolható.