2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2021.10.12.
Magyarországi Tájházak Szövetsége
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2021. október 7 és 8 között Budaörsön tartotta XVIII. Országos szakmai konferenciáját és találkozóját. Összetartozunk - A nemzetiségek és a népességcsere megjelenítési formái a tájházakban címmel rendezett konferencia tematikáját a házigazda település, Budaörs múltjához, jelenéhez igazította a Tájházszövetség.
Nagyberegi Tájház
A konferencia napján, pénteken került sor "Az Év Tájháza" díj átadására, melyet 2021-ben a Nagyberegi Tájház érdemelt ki. Az elismerést dr. Bereczki Ibolya elnöktől, Hegedűsné Majnár Márta ügyvezető elnöktől, valamint Mucsi Gézától, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága munkatársától vehették át a díjazottak.

A kárpátaljai tájház kiemelkedő szerepet játszik a térség kulturális életében, az "élő tájház” nagyszerű példája.

A Nagyberegi Tájházat 2013. február 15-én avatták fel. Fenntartója a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, programjait a Pro Cultura Subcarpathica szervezi. A tájház és a hozzá tartozó gazdasági épületek megfelelő helyszínt biztosítanak a programok lebonyolításához, legyen szó akár táncházról, kézműves foglalkozásról, népi játékról vagy hagyományos kenyérsütésről. A beregi szőttes készítése kihagyhatatlan a tájház foglalkozásai közül, ennek megfelelően a kamra szövőházként funkcionál. A vászonkészítésre és a fonásra szánt alkalmakon a technikák elsajátítása mellett fontos szerep jut a közösségépítésnek és a tapasztalatcserének.

A tájház sokszínű tevékenységének kiváló példája, hogy az elmúlt év során nagy sikerrel tartottak múzeumpedagógiai foglalkozásokat ukrán és orosz anyanyelvű diákoknak. Erről egy publikáció is készült "A néprajzi ismeretek átadásának lehetőségei a magyar, mint idegen nyelv órákon a Nagyberegi Tájház múzeumpedagógiai foglalkozásainak példáján" címmel.
Hegedűsné Majnár Márta