2021.09.01.
Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen

A skanzen aknatornya ismét régi fényében tündököl

2021.05.02.
Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen

A tatabányai Bányászati és Ipari Skanzen megnyitja kapuit

2021.10.18.
Déri Múzeum

Elefántok a Tiltott Városban

2021.10.15.
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

A közös kulturális emlékezet megtartó ereje

2021.10.13.

A kijelzőmizéria

Tatabányai Múzeum - Bányászati és Ipari Skanzen - Tatabánya
Bányászati és Ipari Skanzen, Tatabánya
Cím: 2800, Tatabánya Vágóhíd utca 1.
Telefonszám: (34) 688-192, (34) 688-190
Nyitva tartás: Sze-V 10-18
2021.09.01.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Bányászati és Ipari Skanzenben található aknatorony Tatabánya legrégibb bányászati műemléke, hiszen eredetileg az 1907-ben termelésbe lépő I/a aknának a tornya volt. Miután az I/a aknán a termelés befejeződött, 1941-ben elindult a XV-ös akna mélyítése. Ekkor a tornyot lebontották, majd a bánhidai XV-ös akna kasháza fölött állították fel. Eredeti helyét a Szent Borbála úti lakóépület tűzfalán látható falfestmény jelzi.
Aknatorony
2019-ben a Tatabányai Múzeum jótékonysági gálakoncertet szervezett, melynek célja a Bányászati és Ipari Skanzenben található aknatorony felújítása volt. Az eseménynek köszönhetően több mint 600 ezer forint támogatást sikerült összegyűjteni. Az aknatorony előzetes statikai vizsgálatára nagyjából ennek az összegnek a felét kellett ráfordítani, a felújítási munkálatokra vonatkozó árajánlat pedig közel másfél millió forintba került, ezért a múzeum vezetése Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzatához fordult segítségért. Tatabánya városa az elmúlt esztendők során komoly anyagi támogatással járult hozzá a skanzenben zajló felújítási és állagmegőrzési munkákhoz, és ez most sem történt másképp.

Az aknatorony legutóbb az ezredforduló tájékán esett át felújításon, azóta a korrózió szemmel látható nyomokat hagyott a szerkezeten. 2020 második felében megkezdődhettek a munkálatok, melyek 2021 nyarára fejeződtek be, a kivitelező a Spitz Tech Kft. volt. Az aknatorony fémszerkezete még mindig ép, akár a kast is képes lenne megtartani, dacára annak, hogy idén már 114 éves a torony. Felújítás alatt tehát elsősorban egy rekonstrukciós felületi kezelést kell érteni, amely során megtörtént a vázszerkezet rozsdamentesítése és korrózióvédő festése. A felújított aknatornyot idén október végéig tekinthetik meg az érdeklődők, hiszen a skanzen a téli időszakban hagyományosan zárva tart.