2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1088, Budapest Múzeum körút 14-16.
Telefonszám: (1) 338-2122
Nyitva tartás: K-V 10-18
Magyar Nemzeti Múzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
1884. augusztus 16-án adták át a Központi Indóházat, amelyet 1892-ben neveztek át Keleti pályaudvarrá. A már meglévő öt indóház mellé a személyforgalom jelentős növekedése miatt vált szükségessé egy újabb építése a Kerepesi úti vámnál. Megépítésétől kezdve folyamatosan bővítették az új pályaudvart, a vágányok száma egyre nőtt, egy újabb mozdonyszín épült, fordítókoronggal, kocsijavító műhellyel és postateleppel.
Háry Gyula (1864-1946): A Keleti pályaudvar. 1880-as évek. Akvarell, tusrajz, fedőfehér. \r\n
A Rochlitz Gyula által tervezett pályaudvar épület építése idején az egyik legkorszerűbb volt Európában. A csarnok acélszerkezetét Feketeházy János tervezte. A mai Baross térre néző főhomlokzat tetején Bezerédi Gyula allegorikus szoborcsoportja áll. A kapu mellett Strobl Alajos és Vasadi Ferenc egy-egy szobra James Watt-ot, a gőzgép feltalálóját, illetve George Stephensont, a Rocket nevű gőzmozdony tervezőjét örökíti meg. A pénztárterem falképeit Lotz Károly és Than Mór készítette, 2008-ra készült el a restaurálásuk.

Az építkezésben a korszak legjobbjai vettek részt. A cölöpalapozást Gregersen Guilbrand vállalkozása végezte, a vasszerkezetet a MÁVAG, a villanyvilágítást a Ganz-gyár készítette. A lakatosmunkák Jungfer Gyula műhelyében, az öntöttvas elemek Oetl Antal gyárában készültek. Később nemcsak az épületet, de a környező teret is többször átalakították.


A kép alktotójáról

Háry Gyula (1864-1946) a Mintarajziskolában Greguss József, majd a Mesteriskolában Lotz Károly növendéke volt. Elsősorban rajzai és akvarelljei tették híressé, rendszeresen kiállított a Műcsarnokban, a Nemzeti Szalon és az Erzsébetvárosi Kaszinó díjait is elnyerte. Az 1886 és 1901 között huszonegy kötetben megjelentetett „Az Osztrák-Magyar Monarchia Írásban és Képben” című sorozat számos kötete számára készített illusztrációkat, ez az akvarell és tusrajza is e célból készült, nem sokkal a pályaudvar megépülését követően. Az épület főhomlokzata előtt téren parkosított rész, hordárok, lovaskocsik, és a Kerepesi út sűrű forgalma látható. A rajzot fametszetben sokszorosítva használták fel illusztrációként, a kiadványsorozat eredeti fadúcait is a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi.
Basics Beatrix