2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2011.11.30.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Velencéből érkezett hozzánk negyedmagával 1827 szeptemberében. Előkelő személyét mindig pompa, ragyogás és zene vette körül. A második világháború óta ugyanakkor inkognitóba kényszerült Cecilia három évvel ezelőtt bukkant fel Budapesten, Juhos Tibor hangszerész üzletében.
1697-ben készült Stradivari mester műhelyében<br>Fotó: Sulyok Miklós


Hogy Cecilia valójában kicsoda?

Erre hangszerészünk sem tudott hamarjában válaszolni, amikor egy gyanútlan járókelő Ceciliával a hóna alatt belépett az üzletbe, és a nemes hölgytől - pénzért (!) - ott, azonmód meg kívánt szabadulni. Hangszerészünk átvette Ceciliát, aki nevét előtte sem fedte fel, csupán két titokzatos betűt árult el múltjából: A.C. (Capitulum Agriense = Egri Érsekség).


A hangszerész álma

- 100 éve nem került elő újonnan Stradivarius a világon, egy hangszerész csak álmodozik ilyenekről - mondta Juhos, aki azon szerencsések közé tartozik, akinek álma valóra válhatott: hangszerészünk ugyanis a nyomon elindulva - hosszas levéltári kutatások után - rábukkant Cecilia történetére.

Cecilia 1697-ben készült Antonio Stradivari cremonai mester műhelyében. A különleges hegedűt Pyrker János, amikor 1827-ben az egri érsekség élére kinevezték, három másik kimagasló hangszerrel együtt hozta el Velencéből: célja egy vonósnégyes megalapítása volt. Cecíliát a második világháborút követően - az egri templom újjáépítésekor - adták el ismét: egy magas rangú egyházi személy vásárolta meg 10 éves kislányának. A hegedű jelentősége és eredete ettől fogva feledésbe merült, így történhetett meg, hogy az unoka már csak mint régi hegedűt próbálta értékesíteni.


Mennyit ér egy megvalósult álom?

Molitor, aki Ceciliához nagyon hasonlít, és szintén 1697-ben került ki Antonio mester műhelyéből, tavaly 3,6 millió dollárért kelt el egy aukción, és jelenleg Anne Akiko Meyers amerikai hegedűművész járja vele a világot.

Becsületes hangszerészünk Cecilia múltját nem tartotta titokban, és azonnal felvette a kapcsolatot a hangszer tulajdonosával. Ettől kezdve zenei körökben már lehetett tudni a "titokzatos hölgy" létezéséről... Így történt, hogy Kokas Katalin és Kelemen Barnabás Szőcs Géza kulturális államtitkárhoz fordult, hogy segítsen vásárlót találni a hangszer számára. A cél, hogy a hangszer Magyarországon maradjon, végül Zelnik István gyűjtőnek, az Aranymúzeum alapítójának köszönhetőn meg is valósulhatott.


Első látásra szerelem

Cecíliát tehát az Aranymúzeum vásárolta meg, Kokas Katalin hegedűművész pedig lehetőséget kapott arra, hogy Cecíliával járja a világot. - Azok a fiatal művészek kapnak lehetőséget a Stradivarius használatára, akik kiemelkedően teljesítettek az elmúlt években, így öt évre most Kokas Katalin használhatja a hangszert - mondta Zelnik István múzeumalapító.

- Első látásra szerelem volt, mikor először megszólaltathattam ezt a gyönyörű hegedűt. Mintha egy közös rezgésszám talált volna egymásra - mondta a hangszerről Kokas Katalin. - Minden Stradivari hegedű erős egyéniség, s csak akkor nyílik ki igazán, ha hegedűs és a hegedű egy hullámhosszon van. Nagy megtiszteltetés, hogy ezen a hangszeren játszhatok, amely nemcsak, hogy megállja a helyét a leghíresebb Stradivariusok mellett, hanem fel is veszi velük a versenyt - fogalmazott a Liszt-díjas művésznő. - Köszönöm az Aranymúzeumnak, Zelnik Istvánnak, hogy egy olyan "élő" műtárggyal ajándékozta meg nemzetünket, mellyel a legmagasabb fokon támogatja a zenei életünket.


Csoda Budapesten

A Halley-üstökös 76 évenként tűnik fel az égbolton. Cecilia 100 évet váratott magára. Ilyen esemény egy emberöltő alatt csak egyszer történik...

Kotzián Orsolya