2020.06.02.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

A családfa árnyékában heverészik a Batthyány-ős

2020.06.02.
Déri Múzeum

Szecessziós szépségek

2020.06.02.
Janus Pannonius Múzeum

Parancsol egy piócát...?

2020.06.01.
Kassák Múzeum

Dobj egy képet!

2020.06.01.
PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Barokk előadásokhoz készült színpadi látványtervek a jezsuitáktól

2020.06.01.
Jósa András Múzeum

Jósa András széke

Magyar Országos Levéltár - Budapest
Cím: 1014, Budapest Bécsi kapu tér 2-4.
A program már nem tekinthető meg.
2019.06.22. - 2019.06.23.
családi program, Múzeumok Éjszakája, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Megpörkölte már a lábát a Szent Iván Éji tüzekkel? Idén ugye már hallani sem akar róla... Nos, akkor mi megmutatjuk Önnek, hogy másképp is el lehet tölteni az év legrövidebb éjszakáját! Június 22-én fővárosi és vidéki múzeumok lesik a tartalmas szórakozásra vágyó közönség kívánságait. A programkínálatot számos egyetem, könyvtár, galéria kínálata színesíti...

PROGRAM:

16:00 - 23:00 A könyvtár kincsei
A Levéltártudományi Szakkönyvtár izgalmas könyvritkaságokat mutat be a két központi témára reflektálva. Az utazás témakörben gyönyörű rézmetszeteket, útileírásokat tekinthet meg a látogató. A mágia hazai hagyományait is érintve a titkos társaságok, és a népi hiedelmek világával kapcsolatos könyvekről, dokumentumokról beszélgetünk.

16:00 - 23:45 Épületfelfedező séta
A Budai Várnegyed egyik legreprezentatívabb épületének bejárásán megismerhetik a gyönyörű historizáló stílusú palota legizgalmasabb részleteit, építészeti megoldásait. Idén eltérően az eddigi évektől, az épület átfogó ismertetésén túl, tematikus sétákkal készülünk.

16:00 - 23:00 Fűben-fában: ovosság vagy kontyalávaló
Hol a határ: Orvos vagy kuruzsló? Javasasszony vagy boszorkány? Boszorkány- vagy koncepciós per? Válaszokat keresünk 17.-19. századi dokumentumokban.

16:00 - 23:30 Mágia, népi hiedelmek és titkos társaságok
Mágiára, népi hiedelmekre, titkos társaságokra vonatkozó iratok a Magánlevéltárak és Gyűjtemények anyagában A mágia csaknem az emberiség történetével egy idős. Már a legrégibb korokból fennmaradt források egyértelműen azt bizonyítják, hogy az embereket mindig érdekelte és izgatta a misztikum, a varázslás, a kuruzslás, a csodás jelenségek, a jövendölések, a jóslatok. Babonák, hiedelmek szőtték át a hétköznapi élet szinte minden területét.
A központi hatalom és a hivatalos egyházpolitika azonban a 15. századtól keményen üldözte a boszorkányságot, a varázslást, igézést, bűbájos tevékenységet végzőket, ezeket köztörvényes bűnözőként perbe fogták és legtöbbször halállal büntették. Az egyre nagyobb számban létrejövő titkos közösségek, titkos társaságok szintén zaklatásnak voltak kitéve. A mágiára, népi hiedelmekre, boszorkányüldözésekre, titkos társaságokra vonatkozóan a levéltárakban, következésképpen az MNL Országos Levéltárában is számos forrás található. A témához kapcsolódóan a magánlevéltárak (családok, személyek, testületek iratai) anyagából mutatunk be néhány pregnáns darabot.

16:00 - 23:45 Magyarok a két világháború közötti Kínában
Ki tervezte Ázsia legmagasabb épületét? Kik rabolták ki Bognár Árpád hulláját? Kik voltak a tiencsini Hungaria Restaurant & Night Club tulajdonosai? Ki volt Kolcsak admirális magyar minisztere? Kik etették a szegény gyerekeket Hangcsouban (Hanghzouban)?
Misszionáriusok, építészek, kereskedők, kalandorok: ők mind a két világháború közötti kicsiny - néhány száz fős -, ám tarka kínai magyar kolónia tagjai voltak. A félórás iratbemutatás során eredeti dokumentumok, fotók/fotógyűjtemények és illusztrált folyóiratok révén a látogatók megismerkedhetnek Sanghaj magyar sztárépítészének munkásságával, a paokingi (shaoyangi) magyar ferencesek és a többi katolikus misszió hittérítő tevékenységével, egyes, Kínában megforduló magyar kalandorok életútjával, továbbá a kínai magyarság két világháború közötti önszerveződési és érdekvédelmi ügyeivel is.

16:00 - 23:45 Történelmi kézműves varázs gyermekeknek
A gyermekek az Utazz II. József nyomában és a Boszorkányok pedig nincsenek című, két levéltár-pedagógiai foglalkozást próbálhatják ki.
A Történelmi kézműves varázs című programunkon várjuk a kisebbeket, ahol történelem ihlette ajándéktárgyakat készíthetnek.

16:00 - 22:00 Utazás az abszolutizmus korában
A raktárban a látogatók betekintést kapnak a levéltári anyag tárolásának, védelmének körülményeibe, lehetőségeibe. Ebben a raktárban a neoabszolutizmus korának köz- és pénzügyigazgatási iratait őrizzük (Bach-kori rendőrségi és igazgatási iratok, Széchenyi döblingi hagyatéka, provizórium-kori kancelláriai, helytartótanácsi stb. iratok). A program során eredeti iratokat is fogunk bemutatni, elsősorban a fent mondott korszakból (1848-1867), melyek ismertebb személyekhez és/vagy eseményekhez kötődnek.

16:00 - 23:00 Úttalan utakon
Utazás a 18-19. századi Magyarországon. Iratbemutató térképekből és tervrajzokból.
A raktárséták során térképek és tervrajzok segítségével mutatjuk be a látogatóknak a korabeli utazási szokásokat. Több látványos, érdekes forrással kívánjuk szemléltetni az akkori közúti, vízi és vasúti közlekedés módjait, eszközeit, sajátosságait, körülményeit és nehézségeit.

16:00 - 23:30 Arra az út, amerre a kerékvágás. Erdély mint kiindulópont és úticél a 17-19. században
Kik és milyen célból vállalkoztak hosszabb, országhatárokat átívelő utazásra? Milyen közlekedési eszközt használtak, milyen sebességgel haladtak, milyen viszontagságok érhették őket, és hol pihentek meg útjuk során? Az iratbemutató erdélyi példákon keresztül nyújt betekintést az újkori utazók, követek, futárok és a hétköznapi emberek világába.

17:00 - 21:30 Utazás a XIX. században
Az utazás téma kapcsán először vonatra szállunk, s megtekintünk egy vasúti engedélyokmányt a dualizmus korából. Ezután vízre szállunk és elhajózunk az Al-Dunához, sőt eljutunk a Korinthoszi-csatornához is. Végül Mekka érintésével Hawaiira utazunk.

18:00 - 19:00 Harc a Dunáért
Az utazás témakörhöz kapcsolódva, Tamáska Máté építészetszociológus előadását hallgathatjuk meg, amely a magyarországi és a környező országos kikötőinek történetéről szól. Az előadáshoz kapcsolódóan képekkel gazdagon illusztrált kamara kiállítást is megtekinthetnek a látogatók.

Programok folyamatosan:

Kik vagyunk? Magyarországi nemzetiségek
A MNL Országos Levéltára kiállítótermében látható kiállítás, amely az egykori és mai magyarországi nemzetiségek, etnikumok és a magyarok közötti kapcsolatok több évszázados történetének bemutatását tűzte ki céljául.