2020.06.05.
Szépművészeti Múzeum

Irány az Olympos!

2020.06.05.
Janus Pannonius Múzeum

Füves asszonyok és vadvirágok nyomában

2020.06.04.
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum

Márpedig a harangok nem Rómába mentek...

2020.06.04.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Apró és óriás ketyegők

2020.06.04.

Trianon Kiskunhalason

Kovács Margit Kerámiamúzeum – Ferenczy Múzeumi Centrum - Szentendre
Kovács Margit Kerámiamúzeum – Ferenczy Múzeumi Centrum
Cím: 2000, Szentendre Vastagh György utca 1.
Telefonszám: (20) 779-6657, (26) 310-244
Nyitva tartás: A Kovács Margit Kerámiamúzeum tárlatrendezés miatt december 31-én bezárt. 2019 tavaszától újra látogatható. Köszönjük a türelmet!

H-V 10-18 (pénztár 17:30-ig)
2011. január 21-től ismét a Vastagh György utcai házban csodálhatjuk meg Kovács Margit kerámiáit.

A Kovács Margit (1902-1977) Kossuth-díjas kerámiaművész életművét bemutató gyűjtemény 1973-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A múzeumnak - amely közel két évtizeden át Magyarország egyik leglátogatottabb közgyűjteménye volt - a XVIII. században épült sóház (később postakocsi-állomás, majd a Vastagh család lakóháza) ad otthont. 1979-ben új szárnnyal bővült az épület, itt az első állandó kiállítás szinte változatlan megtartása mellett Kovács Margit művészeti hagyatékát állítottuk ki.

A kiállításban 1979 óta néhány kisebb felújításon kívül nem történt jelentős változtatás. A múzeum menedzsmentje ezért célul tűzte ki a meglévő múzeum új épületrésszel történő bővítését, a kiállításnak a XXI. századi muzeológiai elvárásoknak megfelelő felújítását, látogatóbarát múzeumi attrakciók, interaktív információs szolgáltatások bevezetését és többnyelvű tájékoztató rendszer kiépítését.

Az áttörést a 2008-ban benyújtott pályázatunk hozta: A szentendrei Kovács Margit Múzeum megújulása című nyertes pályázatunk teremtette meg az anyagi fedezetet arra, hogy végre, 2010. május 5-én megkezdhettük az építési munkákat. A közel 110 négyzetméteres - Kocsis József Ybl-díjas építész tervei alapján készült - új épületszárnyban helyet kapott a mosdókon és a múzeumi bolton kívül az emeleten egy interaktív 3D vetítésre alkalmas előadóterem is, melyben megidézzük Kovács Margit személyét: a falakat a művészről készült portréfotók díszítik. A teremben egy 3D-s digitális program segítségével a látogatók maguk forgathatják körbe a művek virtuális képét, s ezzel a művek eddig rejtve maradt értékeit is felfedezhetik.

1973-tól a rendszerváltásig szinte nem volt olyan Magyarországra érkező magas rangú nemzetközi vendég - köztük uralkodók, államfők, miniszterek, jelentős művészek -, akiknek ne szervezték volna meg a Szentendre és a Kovács Margit Gyűjtemény programot. A 70-es évektől a rendszerváltásig a múzeumban látogatást tett nevezetes személyiségek számbavételével egyúttal betekintést nyerhetünk Magyarország korabeli diplomácia-történetébe is. Az új szárny földszintjén ezekről a magas szintű delegációkról - és az őket fogadó múzeumi kollégákról - készült fényképeket állítottuk ki.

A kiállítás rendezési koncepciója is megújult. Kovács Margit munkásságát a kezdetektől kaleidoszkóp-jellegűen bemutató kiállítás most új szemléletmóddal gazdagodott. A megújult tárlat igyekszik megőrizni a bensőséges viszonyt a látogató és a műtárgyak között, de emellett nagyobb hangsúlyt fektet a teljes életmű kronologikus bemutatására. A kerámiák időrendi sorrendjét két tematikus terem (a régi pincében a "kápolnatér" és az 1979-ben épült pinceszárnyban az audiovizuális terem) szakítja meg, változatosabbá és érthetőbbé téve a pályakép bemutatását.

Az új épület akadálymentes, az emeletre személyfelvonóval is fel lehet menni, az udvaron helyeztük el a mozgássérültek számára kialakított mosdót. A kiállítás utolsó termében - kerekes székről is elérhető magasságban elhelyezett - műtárgymásolatok alkalmazásával vakok és gyengén látók számára tapintható tárlatot alakítottunk ki, mely azonban minden látogatónak különleges élményt nyújthat.

A múzeum vonzerejének növelésében a legfontosabb előrelépés a családbarát, a gyermek- és az ifjúsági korcsoportok sajátos igényeit is kielégítő technikai fejlesztések megvalósulása, melyek során korszerű bemutató módszereket és új közönségtájékoztató berendezéseket helyeztünk el a kiállításban. Az interaktív információs pultok segítségével egy-egy - az életművön belül kiemelkedő jelentőségű - mű elemzése és a kerámiák inspirációs forrásainak művelődéstörténeti, ikonográfiai ismertetése olvasható. A nagyméretű LCD képernyőkön Kovács Margitról készült portréfilmeket, s a győri Kovács Margit Múzeumban forgatott kisfilmünket lehet megtekinteni.

Az épület földszintjén és pincéjében, valamint az emeleti vetítőteremben a folyamatosan bővülő adatbázis segítségével látogatóink tovább mélyíthetik a művésszel és életművével kapcsolatos ismereteiket.

Nyitva tartás
A Kovács Margit Kerámiamúzeum tárlatrendezés miatt december 31-én bezárt. 2019 tavaszától újra látogatható.
Köszönjük a türelmet!

H-V 10-18 (pénztár 17:30-ig)
Szolgáltatások
tárlatvezetés
Magyar, angol, francia és német nyelven
Jegyárak
Belépő felnőtteknek
(A belépő megvételének napján a Ferenczy Múzeum intézményéhez tartozó összes nyitva tartó kiállítóhelyet megtekinthetik a látogatók: Egész évben nyitva: Ferenczy Múzeum Pajor Kúria Kovács Margit Kerámiagyűjtemény Szentendrei Képtár MűvészetMalom)
1500 HUF
Belépő diákoknak
(A belépő megvételének napján a Ferenczy Múzeum intézményéhez tartozó összes nyitva tartó kiállítóhelyet megtekinthetik a látogatók: Egész évben nyitva: Ferenczy Múzeum Pajor Kúria Kovács Margit Kerámiagyűjtemény Szentendrei Képtár MűvészetMalom)
750 HUF
Belépő nyugdíjasoknak
(A belépő megvételének napján a Ferenczy Múzeum intézményéhez tartozó összes nyitva tartó kiállítóhelyet megtekinthetik a látogatók: Egész évben nyitva: Ferenczy Múzeum Pajor Kúria Kovács Margit Kerámiagyűjtemény Szentendrei Képtár MűvészetMalom)
750 HUF
Csoportos tárlatvezetés magyar nyelven
6000 HUF
Csoportos tárlatvezetés magyar nyelven gyermekeknek
3000 HUF
Csoportos tárlatvezetés idegen nyelven
9000 HUF
Elérhetőségek
Cím 2000 Szentendre, Vastagh György utca 1.
Levelzési cím Pf. 49
Múzeumvezető
Gulyás Gábor
Telefon
(20) 779-6657
(26) 310-244
E-mail
Web