2020.07.10.
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum

Kőmíves Kelemenné - őrségi módra

2020.07.10.
Janus Pannonius Múzeum

Nyolc honvédzászlóalj alakult Pécsett

Közép-Burgenlandi Népművészeti és Viseleti Múzeum - Locsmánd
Cím: 7361, Locsmánd Hauptstraße 28
Telefonszám: (664) 124-2526
Nyitva tartás: Előzetes bejelenkezés alapján
A burgenlandi-magyar határon fekvő Locsmánd/Lutzmannsburg a legrégebbi vásártartási jogokkal rendelkező község Burgenlandban, és az egyik legnagyobb hagyományokkal bíró Kékfrankos-bortermelő vidék. 1994 óta jelentős fejlődésen ment át a település, igazi üdülőfaluvá fejlődött: a "Sonnentherme" thermálfürdő, a négy és háromcsillagos szállodák és nem utolsó sorban az idillikus környezet, a kerékpárutak, a szőlőhegy, a borpincék vendégek ezreit vonzzák évente.

2006 augusztusában, a falu fennállásának 850. jubileumi ünnepségének keretében adták át a felújított falumúzeumot. A múzeum privát kezdeményezésre alakult egy csaknem 100 éves, tornácos házban. Weber Ernst, locsmándi lakos és hobby néprajzos kezdte meg a gyűjtést. Halála után a locsmándi rajzszakkör vállalta magára a feladatot, hogy megőrizze a felbecsülhetetlen néprajzi értéket. Kezdeményezésükre a község és a tulajdonos család segítségével felújításra került az épület, és élet költözzött a házba.

Fontos célkitűzésünk, hogy a múzeumház ne csak a kiállításként szolgáljon. Ezért módot adunk szakkörök, táborok szervezésére is, ahol a népi hagyományok - mint a kosárfonás, a szövés, az agyagozás - ugyanúgy elsajátíthatóak lesznek, mint a festés vagy a mozaikkészítés. A meghívott művészek, csakúgy mint a résztvevők a környező falvakból kerülnek ki. Helyi kerámikus művészek, rajztanárok, de magyar, zsirai, undi és újkéri népművészek is részt vettek már alkotótáborainkban, sokszor térítésmentesen.

Immár hagyomány a határon átnyúló nyári nyelvi- és rajztábor, ahol magyar és osztrák gyermekeknek biztosítunk lehetőséget tehetségük további kibontakozására. A táborban készült művekből kiállítást is szervezünk.

Mivel a múzeumháznak külön kiállítóterme van, szívesen fogadjuk művészek, népművészek, hobbyfestők stb. jelentkezését is - kiállítás céljából.

Nemcsak a helyi lakosság, hanem az idelátogató turisták számára is kínálunk programot. Autóbuszos csoportokat is fogadunk, vezetés magyar és német nyelven is lehetséges.
Állandó kiállítások
Részlet a kiállításból
A múzeum ékessége a népviseleti gyűjtemény. A falu fekvése révén (német település, körülvéve horvát és magyar falvaktól) egyedien összehangolódtak a pannon régió viseletei, hagyományai. A múzeumban megtekinthető mindhárom nemzetiség népviselete. Különösen a gazdag női népviselet, - hímzések, főkötők, horgolt harisnyák - ejtik bámulatba a látogatót. tovább