2020.07.06.
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Keddtől ismét várja a látogatókat a hadtörténeti múzeum

2020.07.06.
Szépművészeti Múzeum

Esztergom - térben és időben is madártávlatból

2020.07.06.
Jósa András Múzeum

Mutasd a cipőd és megmondom ki vagy!

2020.07.06.
Déri Múzeum

Jézus vagy Barabás?

2020.07.06.
Kisfaludy Sándor Emlékház

Könyvbéli virágok

2020.07.05.
Debreceni Művelődési Központ

Flashmobbal emlékeztek meg Trianon 100. évfordulójára

Magyar Fűszerpaprika Múzeum - Kalocsa
A múzeum épülete
Cím: 6300, Kalocsa Szent István király út 6.
Telefonszám: (78) 461-860, (30) 575-0716
Nyitva tartás: IV.1-X.31.: K-V 9-17
Jelenlegi helyén a Szent István Ház padlásterén (Kalocsa, Szent István út 6.) 1991 óta üzemel a múzeum. Korábban a Piac téren lévő Malom épületében őrizték a paprika történetével, feldolgozásával kapcsolatos dokumentumokat és eszközöket.

A múzeum a fűszerpaprika történetét mutatja be attól a pillanattól kezdve, hogy az átkelt az Óceánon. Hazánkba török közvetítéssel jutott el a később legmagyarabb fűszerré vált paprika. Kezdetben csak gazdag főúri kertekben jelent meg, dísznövényként. Miután Napóleon blokádot emelt Európára az indiai bors helyét a fűszerpaprika váltotta fel. Ráadásul gyógyszerként is bevált különböző betegségek ellen (pl. skorbut megelőzésére ill. az immunrendszer erősítésére).

Hazánkban Kalocsa és környéke, ill. Szeged és környéke a leghíresebb fűszerpaprika termelő helyek. Itt a legmagasabb a napsütéses órák száma (több mint 2000 óra /év).

A paprikát vagy magról vetik áprilisban, vagy palántázzák májusban. A szüret ideje augusztus végétől az első fagyig, úgy október közepéig tart. A vetés, palántázás már gépesített, de a szüret a mai napig is kézzel történik, hiszen a paprikát többször is kell szüretelni, nem egyszerre piros minden paprika.

Kalocsán és környékén szeptemberben kb. 6000 hektáron lehet "piros aranyat" szüretelni. A szüret után a szorgos gazdasszonyok felfűzték a paprikát és az eresz alatt felakasztva szárították. Ma már ez is gépiesítve történik. A szárítás után az őrlés következik: paprikát előtte megtörölgetik, a csumát eltávolítják, felhasítják és a magjával együtt őrlik, mert a magjában rengeteg olaj van és az őrölt paprika emiatt őrzi meg sokáig szép színét. A múzeumban a feldolgozással és műveléssel kapcsolatos gépek, eszközök láthatók.

Érdemes megemlíteni továbbá Horváth Jenő és Obermayer Ernő nevét, akik a kalocsai Paprikakutató Intézetben nemesítették az édes paprikát. Innen ered a név: édes nemes (korábban csak erős paprika volt, s a paprikát addig mosták, míg az elvesztette erejét).