2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

Balatoni Múzeum - Keszthely
Cím: 8360, Keszthely Múzeum u. 2.
Telefonszám: (83) 312-351, (83) 511-335
Nyitva tartás: K-Szo 9-16
Balatoni Múzeum
helytörténet, Helytörténet, hír, iskola, közoktatás, művelődés, szabadidő, oktatás, oktatástörténet, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A keszthelyi Nagyváthy János Technikum / Szakközépiskola történetéről 2020 nyarán megrendezett „Volt egyszer egy iskola” című kiállításra, mely a Balatoni Múzeumban volt látható, nagyon sok felajánlás és emlékanyag: tárgy, dokumentum, fotó érkezett. A kiállítás rendezője, Németh Péter belőlük válogatott a bemutatáshoz, de minden nem került a látogatók szeme elé. Ilyenkor jogosak a kérdések: mi lesz az anyaggal, mikor és hogyan lehet látni a kimaradt tárgyakat is, és hogyan menthető meg az utókornak az, ami már senkinek sem kell, még a jogutód iskolának sem.
A keszthelyi Nagyváthy iskola oklevele - Babits Mihály „Jónás könyve” című költeményének előadásáért
(Az előző rész itt érhető el.)

Folytatjuk a Nagyváthy-kiállításból és a hozzá kapcsolódó gyűjtésből bekerült tárgyak szemléjét.

A diákközösség és a különböző versenyeken induló csapatok díjai, oklevelei, a részvétel emléktárgyai gyakran az iskolában maradtak, sőt ki is állították őket az igazgatói iroda előtti vitrinekben. Sok darabot most megkaptunk ajándékba.

Az 1983-as keszthelyi Helikoni Ünnepségek egyik nagy sikere volt a nagyváthys színjátszók műsora. Babits Mihály „Jónás könyve” című költeményét adták elő, és ezüst oklevelet érdemeltek ki. A bekeretezett oklevélen kívül fotósorozat is tanúskodik az előadás pillanatairól (1. kép).

A KISZ-mozgalom iskolai szervezete közéleti és társadalmi munkát végzett, és az 1980-as években többször elnyerték az országos szövetség „kiváló” címet jelentő zászlaját. A falra akasztható vörös selyemzászló és a kísérő oklevél 1986-ból való (2. kép).

Folyamatos sportsikereket hoztak a diákolimpia fordulói az 1990-2000-es években. A városi fordulókból leggyakrabban atlétika, de asztalitenisz, röplabda, teremlabdarúgás számokban érkeztek oklevelek, fiú és leány csapatoktól egyaránt (3. kép).
A megyei versenyekről a leány futóváltót és a fiú sakkcsapatot lehet kiemelni. Az Asbóth iskola színeiben még 2012-ben is elsők lettek a labdarúgó fiúk. Az országos döntőkben elért jó eredmények közé tartozik a fiú súlylökő csapat 2. helye 1993-ban (4. kép).
Az okleveleken kívül bemutatunk egy bronzérmet: a fiú röplabda csapat nyerte a 2003-as megyei döntőn (5. kép).

Sokféle témájú vetélkedőbe jelentkeztek a nagyváthysok, és az előző korosztályoktól is van mit felmutatni. A „Hazánk mezőgazdasága diákszemmel” és a „Hazánk diákpolgára vagyok” vetélkedők dokumentumai az 1970-80-as évekből valók.
Válogatunk még címekből, melyekhez szép helyezések tartoznak: Kolontól Zaláig, Bevetés 2003, Vállalkozói Diák Vetélkedő, Színházi Világnap és a rendszeres Göcsej Harci Túra (6. kép).

Fontos minősítés volt az intézmény számára Pécsi Ottó tanár úr kitüntetése a honvédelmi klubban végzett munkájáért, az ifjúsági vöröskeresztes csoport kitüntetése és az „Ökoiskola” cím 2005-ben (7. kép).

Az iskolai szintű jutalmak közül bizonyára sokaknak ismerős a 8. képen látható serleg.
„A Legkiválóbb Nagyváthys”címet elnyerő tanulók a tanév végén vehettek át vándorserleget ifjúsági közösségi és tanulmányi munkájukért. A vörösréz serleg oldalába nevüket is bevésték. A jutalmazás 1982-2012-ig tartott.

Az elvégzett munka elismerése volt, hogy az iskola a kollégiummal együtt éppen a fennállás 60. évében, 2005-ben nyerte el a Keszthely Városért kitüntetést. A város címerével ellátott fém plakett mellé oklevél is járt (9. kép).

A zászló, a bronzérem és a plakett a helytörténeti gyűjteményben kapnak majd helyet, az oklevelek, emléklapok a történeti dokumentációban.

Pár száz digitális és papír fénykép, pár diafelvétel alkotja azt a csoportot, amiről vannak már információink, de még többet fogunk szerezni (10. kép). Az 1950-es évektől a 2010-es évekig tűnnek fel rajtuk a tanórák, év közbeni és szünidei gyakorlatok. Ünnepségeken, összejöveteleken sok diák és tanár látható, a különböző versenyek és bemutatók, kulturális események pillanatképeivel együtt.

Két VHS-kazetta az iskola 50 éves jubileumának ünnepségeit örökíti meg, ezt már digitalizáltuk. Nyilvános adatbázisba kerül fel, és közkincs lesz belőle, csakúgy, mint a hagyományosan, kiállításokon bemutatásra kerülő tárgyakból.

A sorozat most egyelőre véget ér. Adunk közre majd fényképeket, és az iskolával kapcsolatos újabb gyarapodásokról is beszámolunk.

Várjuk hozzászólásaikat és kiegészítéseiket a Facebook-on, a Balatoni Múzeum oldalán és a „Volt egyszer egy iskola – A keszthelyi Nagyváthy Szakközépiskola története” oldalon egyaránt, a tárgyak történetéről, használatáról!
Haász Gabriella