2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, belépés és pénztár 17:00-ig, a kiállítások zárása 17:30-kor kezdődik a legfelső szintről.
Szépművészeti Múzeum
1848, hír, hírességek, Kossuth Lajos, történelem, Újkor, XIX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Kossuth Lajosról készült első ábrázolások a negyvenes évek elején jelentek meg, a korszak legkiválóbb osztrák és magyar arcképkészítőitől. Franz Eybl és Barabás Miklós kőrajzai által ismerhette meg a közönség Kossuth arcmását, s a késő biedermeier gyakorlata szerint nagy gondot fordítottak arra, hogy az ábrázoltat a lehető legelőnyösebben mutassák be. Ez amúgy nem volt túl megerőltető feladat, mivel a korszak közvéleménye Kossuthot igen vonzó küllemű férfinak tartotta.
Napoleon Michal Julius Illakowicz: Kossuth Lajos képmása. 1853. Olajfestmény\r\n
A forradalom és szabadságharc idején keletkezett nagyszámú grafika közül talán a legismertebb Tyroler József emblematikussá vált színezett rézmetszete a kalapját lengető Kossuthról. A politikai események következtében egyre több külföldi ábrázolás született az európai hírű kormányzó elnökről, s az emigráció hosszú évtizedeiben kétségtelenül jóval nagyobb számú lett a külföldi, mint a magyar művészek munkája.

Ez a londoni emigrációban készült festmény azon kevés olajkép egyike, amely Kossuthról életében készült; ráadásul a reprezentatív arcmás, mint Magyarország kormányzóját mutatja be. A lengyel-litván származású művész, Napoleon Michal Julius Illakowicz szintén emigránsként tartózkodott Londonban, és Kossuthot valóban „élet után” festette meg, hiszen modellt ült neki, nem úgy, mint például a „The Illustrated London News” 1849. december 29-i számában megjelent arcképe számára, amelyről ugyan azt írta az újság, hogy a lap munkatársának modellt ült a kormányzó, ez azonban nyilvánvalóan nem lehetett igaz.

Kossuth meg volt elégedve az eredménnyel, ezt írásban is megfogalmazta, jóllehet a képet az utókor nem tartja a legsikerültebb Kossuth-arcmások között számon. Nem ok nélkül, hiszen az arc karikatúraszerűen eltúlozza az ábrázolt jellegzetes vonásait; nem szerencsés az a megoldás, hogy bár a figura ül, az őt körülvevő kellékek az álló, egészalakos, reprezentatív képmások szokásos rekvizítumai. Ismét jellegzetes példa arra, hogy a hitelesség nem egyetlen és legfontosabb feltétele a modellülés, s nem is okvetlenül biztosítéka a portré minőségének.

A kép kőrajz változatának angol nyelvű felirata szerint a művész az Amerikai Egyesült Államok elnöke számára készítette volna; mindenesetre ma a Magyar Nemzeti Múzeum nemzeti történelmünket bemutató állandó kiállításán láthatja a közönség.
Basics Beatrix