2021.10.03.
Gyulai Vár

Költözik a várbejárat Gyulán

2021.05.02.
Ladics-ház

Kinyitottak a gyulai kiállíthelyek

2021.11.30.
Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Tűzben edzett ősi japán szertartási edény

2021.11.25.
Magyar Mesemúzeum és Meseműhely

Zalán Tibor a Mesemúzeum új kulcsőre

2021.11.22.
Herendi Porcelánművészeti Múzeum Alapítvány

A Herendi porcelán mutatkozik be a Shanghai Képzőművészeti Múzeumban

Gyulai Vár - Gyula
A Gyulai Vár
Cím: 5700, Gyula Várkert u. 1.
Telefonszám: (66) 650-218
Nyitva tartás: H-V 9-19
2021.02.08.
hír, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Izgalmas és szórakoztató tartalmakat ígér három gyulai kiállítóhely közösségi média felületeire február 8-14. között, Valentin naphoz kapcsolódva.
Szerelmesek hete Gyulán
Hagyomány a gyulai kiállítóhelyeken, hogy Valentin nap környékén Szerelmesek hete címmel rendeznek programsorozatot. Bár a gyulai vár, az Almásy-kastély és az Erkel emlékház nem fogadhat vendégeket, az idei, negyedik alkalommal meghirdetett programsorozatban közösségi média felületeiken egyedi gyártású tartalmakkal mesélnek a történelemből szerelmi történeteket, a párválasztással kapcsolatos érdekességeket – tájékoztatott Fekete-Dombi Ildikó, a kiállítóhelyeket működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Közlése szerint a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Facebook és Instagram oldalán a 19. századból idézi fel ismert szerelmespárok olyan kapcsolatait, amelyek a kortársakat megbotránkoztatták. Olyan történeteket elevenítenek fel, amelyek szereplői nem törődve környezetük és a széles közvélemény társadalmi elvárásaival, vállalták fel kedvesüket. A sztorikat animációs videók formájában tárják a nagyközönség elé, amelyekhez a Fortepan közösségi fotóarchívumban található képeket is használtak, de készül olyan rövidfilm is, amely a legyezőnyelv rejtelmeibe enged bepillantást.
A gyulai várnál is a történetmesélés kapja a főszerepet. Olyan 16. és 17. századi szerelmi, illetve házassági eseteket dolgoztak fel, amelyek ma bulvárlapokban szerepelnének. Ennek megfelelően képzelték el, hogyan nézhetett volna ki egy bulvár újság akkoriban, s miként írhattak volna az egykor történtekről. A projekthez a kitalált újság oldalait készítették el.
Az Erkel Ferenc Emlékház a zenetörténetbe tekint vissza, s idézi fel ismert zeneszerzők szerelmi életét. A történetek mellett természetesen zenei tartalmú posztokkal is készülnek a kiállítóhely Facebook oldalán.

Fekete-Dombi Ildikó hozzátette: a Szerelmesek hetére készített tartalmaik azt a szemléletet képviselik, amelyet a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont állandó és időszaki tárlatain, illetve a vár kiállításának tavalyi és az Erkel emlékház tárlatának év végére várható fejlesztése kapcsán tapasztalhatnak a látogatóik: az élményszerű, szórakoztató ismeretátadást. Megítélése szerint a február 8-14. között publikálásra kerülő anyagaik akár az oktatásban is jól használhatók.
Fábián Tamás