2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, belépés és pénztár 17:00-ig, a kiállítások zárása 17:30-kor kezdődik a legfelső szintről.
Szépművészeti Múzeum
1848, hír, hírességek, Kossuth Lajos, történelem, Újkor, XIX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Kossuth a szabadságharc leverése után száműzetésbe kényszerülve 1851-ben Amerika területére lépett. Rengeteg grafika mutatja be azt a jelenetet, amikor Kossuth érzelmes búcsút vett a hazától, amely persze valószínűleg soha nem történt meg a valóságban ilyen módon.
Ismeretlen művész: Kossuth bevonulása New Yorkba. 1851. december 6., Színes nyomat\r\n
Amikor elhagyta Magyarországot, először Lugoson és Orsován át Törökországba menekült. Előbb Vidinben, majd Sumlában tartózkodott (a mai Bulgária területén), majd a Porta Kis-Ázsiába, Kiutahia városába küldte, hogy Ausztriának és Oroszországnak a kiadatására vonatkozó követelését meghiúsítsa.

1851-ban az amerikai kormány egy hajót küldött érte, amellyel Kossuth szeptember elején Angliába érkezett. Már megérkezése is hatalmas esemény volt, Southampton kikötőjében üdvözlő tömeg fogadta, a hölgyek virágokat és sáljaikat terítették lábai elé, kezét csókolták, amint ezt a korabeli illusztrációk is bemutatják. Útja valóságos diadalmenet volt; amerre járt, hihetetlen tömegek fogadták, beszédet tartott köztéren és vacsorameghíváskor egyaránt, ahol csak módja adódott erre, a közönség kitörő lelkesedésétől kísérve. Természetesen minden lépését illusztrálták a helyi lapok, s ezek a grafikák ma már fontos dokumentumai Kossuth életének.

London, Birmingham és Manchester után érkezett Amerikába. A Humboldt gőzös ágyúlövéseit 31 díszlövés viszonozta. Az akkori 31 amerikai állam tisztelgett így a nagy államférfinak. A képünkön látható jelenet felirata szerint „Kossuth Lajos, a nagy magyar hazafi megérkezése és ünnepélyes fogadtatása 100 000 amerikai által New Yorkban 1851 deczember hó 6án”. Azaz Manhattan egyik fő útján láthatjuk Kossuthot és kíséretét díszes hintóban elvonulni az amerikai és magyar lobogókkal feldíszített úton. Kicsit más képe ez a Broadway-nak, mint ami korunk turistája számára ismert, s a hatalmas tömeg jól érzékelteti az esemény fontosságát. New York polgármestere Ambrose C. Kingsland üdvözölte őt a város lakosainak nevében, s beszédében a következőket mondta: "Bemutatom Önöknek, polgártársaim, Kossuth Lajost, a magyar függetlenség magasztos képviselőjét, az emberi haladás bajnokát, az egyetemes szabadság ékesszóló hirdetőjét."

Kossuth New York-i tartózkodása az ünneplések, hivatalos és nem hivatalos üdvözlések, fogadások, bankettek sorozata volt. Tizenhét napot töltött New Yorkban (december 6. – december 23.) s ez alatt 34 beszédet mondott banketteken és üdvözlésekre válaszolva. Már a New York-i bevonulás alkalmával tartott beszédében nyíltan és határozottan megmondta Kossuth, hogy milyen céllal és reménnyel jött Amerikába. Ő ekkor még hitt abban, hogy a magyar szabadságharc nincs befejezve, hanem újabb anyagi eszközökkel és a szabadságszerető népek támogatásával megindíthat egy új szabadságharcot Ausztria ellen.

Nem véletlen, hogy a lapot a Ladies Home Journal készíttette 1897-ben előfizetői számára, hiszen elsőként a női közönség szívét hódította meg a magyar forradalom hőse, akit kora egyik legszebb férfijaként emlegettek. Az ábrázolás késői visszaemlékezés, talán a magyar millennium adott újból aktualitást kiadásához.
Basics Beatrix