2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Göcseji Múzeum - Zalaegerszeg
A megyei múzeum épülete
Cím: 8900, Zalaegerszeg Batthyány utca 2.
Telefonszám: (92) 346-736
Nyitva tartás: XI.1-III.31.: K-Szo 9-17
IV.1-X.31.: K-V 10-18
2021.01.07.
Barokk, festészet, freskó, hír, képzőművészet, újkori művészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az év végén jelent meg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem gondozásában, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával a Barokk freskófestészet Magyarországon című album II. kötete.
Barokk
Korábban már megjelent egy kötet, ami Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megye barokk freskóit vette górcső alá, ez a mostani négy megyébe visz el minket: Baranya, Tolna, Somogy és Zala. Külön érdekesség, hogy Zala megye annyira gazdag e témában, hogy a kötet 60 %-át a zalai településeken fellelhető anyag teszi ki.

(Bezeréd,Csatár, Csesztreg, Galambok, Gelse, Kerkakutas, Keszthely, Lenti, Milejszeg, Nagykanizsa-Miklósfa, Nagylengyel, Nova, Ormándlak, Páka, Pölöske, Pusztamagyaród, Söjtör, Szécsisziget, Szentgyörgyvölgy, Tornyiszentmiklós, Türje, Vállus, Várvölgy-Felsőzsid, Zalaapáti, Zalaegerszeg, Zalaegerszeg-Csácsbozsok, Zalakomár-Kiskomárom, Zalaszentgrót)

A több mint 560 oldalas kötetben 15 szerző írásai olvashatók, köztük Dr. Kostyál László művészettörténészé, a Göcseji Múzeum igazgatójáé is.

A topografikus rendszerben sorakozó leírások tájékoztatnak a műveket magukba foglaló épületekről, azok építéstörténetéről, a falképek festőjéről, megrendelőjéről, ismertetik a freskó vagy freskóegyüttes keletkezéstörténetét, állapotát, a restaurálásra vonatkozó adatokat és megfigyeléseket.

Leírják a befoglaló építészeti teret, a freskóképeket őrző látszatarchitektúrát, díszítőfestést és kereteket, illetve részletesen bemutatják magukat a képmezőket és az azokat összefoglaló programot.

Az albumot rengeteg képanyag és illusztráció gazdagítja. A gyönyörű kötet a Göcseji Múzeum könyvtárában megtekinthető, és beszerezhető az ország számos könyvesboltjában.