2024.07.04.
Gyulai Vár

Emlékező lövések a gyulai várban

2024.06.16.
Móra Ferenc Múzeum

Hétfőn érkezik a Munkácsy-kollekció Szegedre

2024.05.03.

Sub_Bar

Emlékpont - Fél évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ - Hódmezővásárhely
A múzeum épülete
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Andrássy út 34.
Telefonszám: (62) 530-940
Nyitva tartás: K-V 10-17
2020.12.28.
hír, irodalom, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az év végére megjelent az Emlékpont tudományos könyvsorozatának 15. és 16. száma: előbbiben Haág Zalán István történész az 1956-os forradalomhoz kapcsolódó szegedi felsőoktatási mozgalmakat mutatja be, míg a Közelítések a modern magyar történelemhez című kötet a vásárhelyi közgyűjteményben 2019-ben megrendezett doktoranduszkonferencia előadásainak szerkesztett anyagát tartalmazza.
Emlékpont könyvek
A Nemzeti Kulturális Alap Könyvkiadási Kollégiuma által támogatott Emlékpont Könyvek 15. az 1956-os forradalom szikráját jelentő Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) előzményeit, megalakulását és utóéletét tárja föl. A szegedi egyetemisták a kommunista diktatúra idején példátlan bátorsággal, elsőként hoztak létre egy alulról szervezett demokratikus mozgalmat, amelynek „nyitányán”, 1956. október 16-án mintegy ezer fő zsúfolódott össze a szegedi bölcsészkar Auditórium Maximumában. Ezen az ülésen számos vásárhelyi fiatal is részt vett: nemcsak egyetemisták, hanem két bethlenes diák is, akik maguk is történelemformálók lettek, hiszen a Bethlen Gábor Gimnáziumban 1956. október 19-én tartott diákparlamenten már a szovjet csapatok kivonását is megfogalmazták. Haág Zalán István, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának mestertanára mintegy százoldalas könyve bemutatja a szegedi felsőoktatási intézményekben az ötvenes évek ifjúsági tömegszervezetének, a Dolgozó Ifjúság Szövetségének (DISZ) a megszűnési folyamatát, ezzel párhuzamosan a MEFESZ megszervezését és megalakulását (1956. október) majd a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) 1957-es kezdeti működését és kizárólagossá válását.

Az Emlékpont évről-évre helyet ad a doktorandusz hallgatók és doktorjelöltek országos konferenciájának. (Az idei tanácskozást november elején rendezte meg a közgyűjtemény a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karával, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karával, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád-Csanád Megyei Levéltárával és a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztályával közösen.) A 2019. júniusi ülés előadói az ország számos egyetemén készülnek/készültek a tudományos fokozat megszerzésére. Közülük tizenegy szerző foglalta össze legújabb kutatási eredményeit, változatos témákban az Emlékpont Könyvek 16. kötetében. A Közelítések a modern magyar történelemhez című könyv szerkesztését és lektorálását Zeman Ferenc levéltáros, a konferencia szervezője, Döbör András dékán, valamint Miklós Péter, a házigazda és a kiadó intézmény vezetője végezte. A tanulmánykötetet kézbe vevők többek között olvashatnak a tizennyolcaik századi vízrendezések térinformatikai tanulmányozásáról, a második világháború alatti magyar nyelvű angol rádiópropagandáról vagy Szeged-Tarjánváros létrejöttéről is.