2023.12.21.
Szépművészeti Múzeum

Kincsek Budapestről

2023.07.19.
Szépművészeti Múzeum

Mobilitás

2024.05.03.

Sub_Bar

Szépművészeti Múzeum - Budapest
Szépművészeti Múzeum
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 41.
Telefonszám: (1) 469-7100
Nyitva tartás: K-V 10:00-18:00, belépés és pénztár 17:00-ig, a kiállítások zárása 17:30-kor kezdődik a legfelső szintről.
Szépművészeti Múzeum
hír, képzőművészet, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A színes litográfia Karl Vasquez 1838-ban készült, „Buda és Pest Szabad Királyi Varossainak Tájleierása” című albumának Budát és környékét ábrázoló kőrajza 22 keretképének egyike.
Alexandra Pavlovna sírkápolnája Ürömön, színes litográfia

Alexandra Pavlovna nagyhercegnő 1783-ban született Szentpéterváron I. Pál orosz cár és Zsófia württembergi hercegnő házasságából. II. (Nagy) Katalin orosz cárnőnek unokája, I. Sándor és I. Miklós cároknak pedig testvére volt.

József nádor és Alexandra Pavlovna nagyhercegnő esküvőjét 1799. október 30-án tartották meg. A főhercegi pár 1800. január elején érkezett Bécsbe, majd a következő hónap elején Budára költözött. József nádor igyekezett bálokkal és más rendezvényekkel, például lovas karusszellel szórakoztatni ifjú feleségét. A Pest-Buda környéki Ürömön nyaralókastélyt is terveztek építtetni.


Tragikus gyermekáldás

1801. március 8-án a főhercegnő leánygyermeknek adott életet, de Alexandrina még a születése órájában meghalt, édesanyja pedig egy hét múlva fejezte be fiatal életét a gyermekágyi láz miatt. Holttestét előbb a mai Lágymányos területén lévő egykori Nádorkertbe vitték, majd a kapucinusok vízivárosi templomának kriptájában helyezték el. 1803-ra épült fel József nádor ürömi birtokán a sírkápolna, ahová átvitték koporsóját. A kápolna tervezője Heppe Szaniszló kamarai mérnök volt, az épület mellett paplakot és kántori lakást is emeltek a tervei szerint.


A sírkápolnát többször feltörték és megrongálták az évek alatt

A sírkápolnát a II. világháborúban kifosztották, de a tetem érintetlen maradt. Az épületet 1953-ban az orosz ortodox egyház vette át. 1977-ben a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai vizsgálták meg a sírkápolnát, erről dokumentáció is született. 1981-ben ismét feltörték és kifosztották a kápolnát, vandál módon a tetemben is kárt tettek, így ebben az évben átvitték azt a budavári palota nádori kriptájába.

Egy Magyarországra telepedett szentpétervári származású orosz üzletember nagylelkű anyagi támogatásának és a szintén szentpétervári Nyikolaj atya szervező munkájának köszönhetően 2004-re a kápolna állapota megengedte, hogy a Habsburg család beleegyezzen Alekszandra Pavlovna földi maradványainak ürömi újratemetésébe. A szertartásra 2004. szeptember 11-én került sor, a Romanov és Habsburg dinasztiák leszármazottjainak jelenlétében.


Basics Beatrix