2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: IX.1.-IV.15.: K-Szo 9-16, IV.16-X.31.: K-V 10-18
2020.10.28.
hír, pénztörténet, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A pénz történetével ismertette meg látogatóit a Déri Múzeum. Ez év őszén három alkalommal is színes programfolyam mesélt az érdeklődőknek a pénzről, annak örökké változó világáról.
Denártól a Bitcoinig - pénztörténeti kiállítás
Amint azt dr Angi János, a Déri Múzeum igazgatója hangsúlyozta: „Nagy öröm, hogy egy sikeres uniós pályázat segítségével – a pandémiás időszakban a látogatók biztonságát mindig szem előtt tartva – ilyen nagy érdeklődés mellett rendezhette meg az intézmény a tematikus családi napokat.”

A Denártól a Bitcoinig címet viselő rendezvénysorozat elsőként, szeptember 27-én a középkort, s a középkori érméket állította középpontba, a második találkozó pedig a századforduló világába és (pénz)viszonyai közé repítette a látogatókat október 11-én. A harmadik, befejező rész Válságok a múltban, válságok a jelenben címmel kezdődött október 25-én. A résztvevők ismerkedhettek a 20. század pénzeivel, a gazdasági krízisekkel, dr. Barta Róbert, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének vezetője pedig a forint születését mutatta be vetített képes előadásán. A pénztörténeti sorozat utolsó eseményén minitárlat is nyílt a múzeum állandó kiállításán nem látható numizmatikai gyűjteményből.

„A Képtárban, Benjamin Block Eszterházy Pálról készült festményéhez Eszterházy „Fényes” Miklós ezüst tallérja került a portré terembe. Munkácsy Mihály „Búsuló betyárjához” Rónay Attila iparművész 2004-es tombak plakettje társul. Kovács Mihály Botond vitézéhez VII. Konstantin arany solidusa, Madarász Viktor Mátyás királyról készült képéhez Hunyadi János kormányzó aranyforintja kapcsolódik. Székely Bertalan Zrínyi kirohanása című képéhez I. (Nagy) Szulejmán szultán arany szultánija, míg Madarász Viktor ónodi országgyűlést ábrázoló festményéhez Bocskai István tízdukátos aranya került – számolt be a minitárlatról Novák Ádám történész, a sorozat ötletgazdája.

A kiállításban megjelenő vitrinek és érmek egy, a későbbiekben a Déri Múzeum minden állandó kiállításán átívelő numizmatikai vezérfonal részei.