2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Halász-Kastély - Kápolnásnyék
Cím: 2475, Kápolnásnyék Deák Ferenc u. 10.
Telefonszám: (21) 292-0471
Nyitva tartás: K-V 10-18
2020.10.07.
hír, mesterségek, vadászat
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Közös sajtótájékoztatót tartott október 7-én az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. és a kápolnásnyéki Halász-kastély. A rendezvényen mutatták be a gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmet, amely a magyar vadászati kultúra kimagasló alakja előtt tiszteleg. Az Nkft. egyúttal együttműködési megállapodást írt alá szlovákiai partnerével, így határokon átívelő kezdeményezéssé válik az Országos Jótékonysági Vadászat.

A tavalyi nagy sikerű indulást követően az idei évben október 17-én nyílik a Halász-kastélyban a Vadászfegyverek/Fegyvervadászok című kiállítás, ezúttal a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben, tájékoztatott Rodics Eszter, kastélyigazgató.

Az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. és a kápolnásnyéki Halász-kastély október 7-én tartott közös sajtótájékoztatóján mutatták be a gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmet, amely a kiváló vadász, utazó, író, a magyar vadászati kultúra kimagasló alakja előtt tiszteleg. Az érmet azok a vadászok kapják meg, akik sokat tettek a vadászkultúra népszerűsítéséért, a vadásztársadalom megbecsüléséért és példamutatással jártak társaik előtt. A 80 mm átmérőjű ezüst emlékérem Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása. Az első emlékérmet az Nkft. ügyvezetője, Fejes László adta át Széchenyi özvegyének, a sajtótájékoztató díszvendégének, gróf Széchenyi Zsigmondné Hertelendy Margitnak.

A sajtótájékoztató megnyitójaként L. Simon László országgyűlési képviselő elmondta, hogy a vadászat érték, hagyomány és kultúra, amelynek fenntartása és támogatása mindannyiunk kötelessége. Beszédében megemlékezett gróf Széchenyi Zsigmondról, akire méltán lehet büszke Fejér megye. A gróf emlékének ápolása kiemelt jelentőséggel bír, mivel nem csak vadászként szerzett érdemeket, hanem íróként is jelentőset alkotott, valamint a Velencei-tó természeti értékeinek megismertetéséért is sokat tett. A tó környékén több dombormű állít emléket Széchenyi számára, így alakja a Fejér megyei irodalmi emlékfalon és a Madárvártán is megjelenik.

Az emlékérem bemutatását és átadását követően Fejes László beszámolt arról, hogy az eddig Magyarország területén megszervezett jótékonysági vadászat határokon átívelő együttműködéssé válik, amelynek egyik fő célja a nemzetek vadásztársadalmai közötti összefogás megerősítése. Ennek első lépéseként az Nkft. együttműködési megállapodást írt alá szlovák partnerével. Fejes László elmondta, hogy további három országgal, Romániával, Szerbiával és Szlovéniával is megszületett már a megállapodás, így a december 27-i jótékonysági vadászat napján öt ország vadászai vesznek majd részt a kezdeményezésben.

A Halász-kastély igazgatója, Rodics Eszter a sajtótájékoztatón jelentette be a 2019-ben megkezdett nagysikerű Vadászfegyverek / Fegyvervadászok című rendezvénysorozat folytatását. A sorozat nevét is viselő kiállítás idén a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben valósul meg, kurátora Kovács S. Tibor történész, a Nemzeti Múzeum tárigazgatója. A rendezvény támogatója az idei évben is az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás, így a rendezvény az idei évben is a világkiállítás felvezető eseményévé válik. A Halász-kastély kiállításán a Magyar Nemzeti Múzeum Fegyvertárában őrzött vadász- és céllövő fegyverek nyújtanak betekintést a 16. századtól a 20. század első feléig terjedő időszak vadászati világába.

A mintegy 80 fegyvert felvonultató tárlaton a látogatók megismerhetik a vadászfegyverek színes palettáját, az íjászattól kezdve a lőfegyvereken át egészen a solymászatig, valamint azt is, hogy koronként mi volt a leghatékonyabb módszer a vadak elejtésére. A kiállított, többszáz éves tárgyak között szerepelnek vadászjelenetekkel és vadállatokkal díszített puskák, vadászlándzsák, számszeríjak, vadászkések- és tőrök is. A Nemzeti Múzeumból érkező tárgyak közül az egyik legkülönlegesebb műtárgy a híres afrikavadász, Kittenberger Kálmán (1881-1958) utolsó vadászpuskája.

A kiállítás, amelyet az idei évben is szakmai konferenciával és fegyverbemutatóval kötnek össze, október 17-én, az immár hagyományos Társasági Vadászrandevú napján nyitja meg kapuit a közönség előtt, és az Országos Jótékonysági Vadászat napjáig, december 27-ig várja az érdeklődőket a kápolnásnyéki Halász-kastélyban.