2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2020.09.22.
festészet, hír, hírességek, képzőművészet, Munkácsy Mihály
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Kiemelt érdeklődés mellett zajlott a Virág Judit Galéria őszi aukciója. Az őszi szezon három legmagasabb ára ezen az aukción született. Munkácsy Mihály Fasor című festménye 90 millió forintért, Kádár Béla Eladják a szürkét című alkotása 80 millió forintért, míg Vaszary János Parkban című műve 72 millió forintért kelt el.
Munkácsy Mihály: Fasor
Az elmúlt kilenc hónap aukciós kényszerszünete után szeptember 20-án a Budapest Kongresszusi Központban tartotta őszi árverését a Virág Judit Galéria. Az aukción a helyszíni résztvevők mellett 174-en telefonon licitáltak, a galéria online felületén - a nemzetközi aukciósházak gyakorlatához igazodva - több százan követték az árverést.

Több mint 50 tétel kelt el az online felületen, korábban külföldi oldalakat használva ez a szám aukciónként 3-5 darab volt. Az internet segítségével ráadásul nem csak ország-, hanem világszerte licitáltak az érdeklődők, ugyanis például Győr, Kecskemét, Szeged és a Balaton mellett több mint 10 országból érkeztek licitek. Az elért eredmény igazolja, a galéria úttörő befektetése, hogy a hazai aukciósházak közül elsőként fejlesztett saját online aukciós felületet, áttörést hozott a jelenlegi műtárgypiaci helyzetben.

A szezon három legmagasabb leütési ára a Virág Judit Galéria árverésén született. 90 millió forintért kelt el Munkácsy Mihály 1873-ban készült, Fasor című festménye. A festő újra a csúcson, ugyanis évek óta nem kelt el Munkácsy-festmény ilyen magas áron. Rekord közeli áron, 80 millió forintért vásárolták meg Kádár Béla Eladják a szürkét című festményét. A művész többi alkotásáért is komoly licitharc bontakozott ki, a Háztűznéző 17 millió, az Anya gyermekekkel 14 millió forintért kelt el.

Vaszary János a Parkban című festménye, a ciklus kiemelt darabja a kikiáltási ár duplájáért, 72 millió forintért cserélt gazdát. A helyszínen és online is kiemelt érdeklődés övezte Pechán József 1910 körül készült A Kikötő (Bácspalánka) című festményét, amit a becsérték felett, 24 millió forintért vitt el egy licitáló. Az árverésen nagyszerűen szerepeltek a 19. századi nagymesterek. Munkácsy alkotásai mellett Szinyei Merse Pál Tündérek tánca (Nimfák tánca) című alkotása 19 millió, Paál László Nyár elején (Az erdő széle) című festménye 32 millió, Ligeti Antal Trencsén vára című műve pedig 14 millió forintért kelt el.

Telefonos és online licitálók versengtek Batthyány Gyula Hölgy papagájjal című festményéért, ami 20 millió forintos kikiáltási árról indult, és végül 30 millió forintért kelt el. Scheiber Hugó Jazz-band című alkotásáért is minden platformon versengtek, 3,2 millió forintos kikiáltási árról indulva végül 15 millió forintért egy telefonos licitáló vásárolta meg. 16 millióért kelt el Kmetty János Almát tartó nője, míg Schönberger Armand Társaság című festményét 12 millió forintért vásárolták meg.

Az aukció érett kortárs darabjai közül Rozsda Endre Absztrakt kompozíciója 10 millió, Korniss Dezső Fej című alkotása 6 millió, Bak Imre 1979-es Négyzet-kereszt című, térbeliséggel kísérletező korszakának műve 4,8 millió forintért, Keserü Ilona 1969-es Sírkövek című színes textilkollázsa 4,4 millió forintért cserélt gazdát. Gyarmathy Tihamér Téli ritmusok (Ablakterv) című műve 2,2 millió, Csernus Tibor alkotásai közül az Asztali Csendélet 5 millió, a Tengeralattjáró 2,6 millió, a Kocsi 1,6 millió forintos leütési árat ért el.

Az említett tételek mellet az érdeklődők többek között Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Bernáth Aurél, Egry József, Márffy Ödön, Mednyánszky László és Nádler István alkotásaira, valamint szecessziós Zsolnay kerámiákra is licitálhattak.

Az árverés 718 millió forintos összleütési értékkel zárult, ez új rekord, ugyanis ez a legmagasabb összeg, amelyet őszi aukción valaha kifizettek Magyarországon.