2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Gül Baba Türbe és rózsakert - Budapest
A Gül Baba Türbe bejárata
Cím: 1023, Budapest Mecset utca 14. (bejárat: Türbe tér 1.)
Telefonszám: (1) 237-4400
Nyitva tartás: A Gül Baba Kiállítóhely és Kulturális Központ hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig látogatható. A kertet nyitvatartási időn kívül is látogathatják az érdeklődők.
2020.09.09.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A kávézás szokása az Oszmán Birodalom közvetítésével jutott el hazánkba, az első magyarországi kávéházakat az oszmán-törökök létesítették - hívja fel a figyelmet a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum közös tárlata, amely 2020. szeptember 5-én nyílt meg a Gül Baba Türbéje Kulturális Központ és Kiállítóhelyen.

Az új időszakos tárlat megnyitásával párhuzamosan a központ a hétvégén "Rózsa Napok" címen színes programkínálattal is várta a látogatókat.

"Egy Findzsányi Történelem - A kávé útja Magyarországra" címmel nyílt új időszakos tárlat a Gül Baba Türbéje Kulturális Központban 2020. szeptember 5-én. Már a tárlat elnevezése is (a findzsa török eredetű szó, jelentése: csésze) a két nép szoros kapcsolatát idézi, és a kiállítás azt mutatja be, ahogyan az abesszíniai eredetű kávé megjelenik először az arab, majd az oszmán kultúrában, utóbbi közvetítésével pedig a XVI. században hazánkban.

A tárlat éke egy kifejezetten a kiállításra restaurált 16-17. századból származó kisasztal. A kiállítást Kakas Zsófia, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatója, Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója és Balogh Ádám muzeológus nyitotta meg.

Az alapítvány "Rózsa Napok" címmel programsorozatot is szervezett, melynek keretében a fellépők és képzőművészek a magyar és török kultúra számos szeletét mutatták be a közönségnek. A három nap alatt több mint ezren keresték fel a központot.

(MTI)