2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ - Hódmezővásárhely
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Dr. Rapcsák András út 16-18.
Telefonszám: (62) 242-224
Nyitva tartás: K-V 10-17
2020.09.08.
agyagművesség, kerámia, hír, iparművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Galyasi Miklós (1903-1974) kiállítás-címadó gondolatát felidézve, ha az emberiség nemesi levele a kerámia, Pannonhalmi Zsuzsa kerámiaközpontja az itt alkotók és ide látogatók nemes, nemesi otthona. – mondta Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze a Nemzetközi Kerámia Központban, az immár nagykorúvá érett stúdiófoglalkozások alkotásaiból elmúlt héten nyílt kiállítás megnyitóján.
A kerámia, mint közösségformáló anyag
A Galyasi Miklós egykori múzeumigazgató gondolatai mentén szerveződött tárlaton egy gyerekekből, aktív korú felnőttekből és nyugdíjasokból álló alkotóközösség munkáit gyűjtötte csokorba Pannonhalmi Zsuzsa kerámiaművész, az alkotóház vezetője.

A Ferenczy Noémi-díjas kerámiaművész, érdemes művész irányításával immár 18 éve zajlanak azon foglalkozások, amelyeket szerda délutánonként és nyaranta rendeznek Hódmezővásárhelyen, a Nemzetközi Kerámia Központban. A Nagy Sándor utcai iparművészeti centrum ugyanis nemcsak a professzionális alkotóművészek otthona, hanem a szabad alkotás élményét „magába szívó” műkedvelőké is. Az első nyári kurzuson hetvenen is együtt alkottak, jelenleg egy szerényebb, féltucatnyi lelkes fiatalból és idősebb alkotóból álló csoport keze nyomán formálódnak művekké a hagyományos agyag, a speciális massza vagy a porcelán.

Az októberig megtekinthető válogatáson szerepelnek alsó tagozatos diákok első próbálkozásai, akiknek fantasztikus képi és képzeletvilága világa a felnőttek számára is példaként állhat, vagy inspirációs forrásul szolgálhat – emelte ki Pannonhalmi Zsuzsa. A kiállított művek között az idősebb, művészi előképzettséggel is rendelkező alkotók munkái a gondolkodás menetét, az elvonatkoztatást és a technikai megoldások sokféleségét tükrözik.