2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ - Hódmezővásárhely
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Dr. Rapcsák András út 16-18.
Telefonszám: (62) 242-224
Nyitva tartás: K-V 10-17
2020.08.30.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Tornyai János Múzeum felkérésére végeztek magnetoméreseres kutatást a Várkapitányság Nonprofit Zrt. munkatársai az egykori mezőváros területének egy részén. A műszer képes az felismerni építmények maradványait akár a több méteres mélységben is.
Magnetométeres kutatás Csomorkányon
A magnetométeres felmérés a régészek által ma már széles körben használt kutatási módszer, egyben a zöldmezős beruházások beépítetlen területén a régészeti jelenségek műszeres kutatásának egyik legjobb módja – mondta el Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze, hozzátéve, hogy a műszer a föld mágneses terének apró változásait méri. A felszín alatti régészeti jelenségek nagy részének mágneses eltérései vannak a környezetükhöz képest, s ezeket az anomáliákat térképre vetítve előzetes képet mutat a műszer egy régészeti lelőhelyről, még az ásatás megkezdése előtt.

A felmérés a Nemzeti Kulturális Alap Örökségvédelem Kollégiuma által támogatott, Csomorkány település (mezőváros) 2019–2020. évi régészeti feltárása, kutatása pályázat keretében valósult meg és a korábbi kutatások eredményei alapján kijelölt egyhektáros területen valósult meg.

– A felmérés célja – fogalmazott Csányi Viktor –, hogy a lelőhely egy központi részéről képet alkothassunk, megkönnyítve a későbbiekben feltárandó kutatószelvény helyének meghatározását.

A vizsgálat eredményét a mérések elemzését követően, várhatóan napokon belül a múzeum rendelkezésére bocsátják a Várkapitányság szakemberei.