2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: IX.1.-IV.15.: K-Szo 9-16, IV.16-X.31.: K-V 10-18
Déri Múzeum
hír, irodalom, médiaművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Déri Múzeum tagintézményének, a Debreceni Irodalom Házának időszaki kiállítása a Mesés (B)irodalom címet kapta. A kiállítás játékos nosztalgiával hívta életre az úgynevezett retró mesék hőseit.
Mirr-murr, a kandúr
A Magyar Televízió bábtörténetében mérföldkőnek számított mindannyiunk kedvence, a Mirr-Murr kandúr kalandjai c. bábfilmsorozat. Híres kandúrunk története Foky Ottó (A kiscsacsi kalandjai, Makk Marci, A legkisebb ugrifüles, Misi Mókus kalandjai, Varjúdombi mesék, Süsüke, a sárkánygyerek) első bábanimációs sorozata volt, ám itt barátkozott először a forgatókönyv-írással Bálint Ágnes javaslatára a fiatal Csukás István is.

A munka folyamatáról így nyilatkozott az író: „Mesét már tudtam írni, de irodalmi forgatókönyvet még nem. A Mirr-Murr számomra azért is emlékezetes, mert az írása közben, gyakorlatban tanultam meg irodalmi forgatókönyvet írni. Mire megírtam, ki is tapasztaltam, hogyan kell. Egy forgatókönyvet másképp ír az ember, ha rajzfilm lesz, másképp, ha bábfilm. Annak már a megrendelésnél ki kellett derülnie. A legszabadabb a rajzfilm. Ott nekiengedhetem a fantáziámat, ott mindent lehet rajzolni, átváltozást, csodát, megnő, kicsi lesz, három feje lesz. A rajzfilmnél nincs írói megkötöttség. Tényleg másképp kell írni, technikailag is másképp.”

Foky, miután megtervezte a szereplőket, átadta a munkát a technikusoknak, majd elkezdődött a figura, a díszletek készítése, és utána a forgatás. A bábok kezei és a lábai könnyen mozgatható ólomdrót kötegből álltak. Kézfejük szilikongumiból vagy bőrből készült. Fából vagy parafából munkálták meg a fejüket és a testüket. Hajuk és ruhájuk alapanyagát pedig változatos matériák adták.



* * * * *


A Mesés (B)irodalom kiállítás ugyan már bezárt a Debreceni Irodalom Házában, ám a kedves mesehősökkel bármikor találkozhatnak a gyerekek egy különleges játék segítségével:

Nyomozz a Mesetisztáson!
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Mesés (B)irodalom, s ennek a birodalomnak a szívében feküdt a Mesetisztás. Aki tudni szeretné, mi történik a retró mesék hőseivel miután beléptek a Mesetisztásra, annak érdemes okostelefonnal és QR-kódolvasó applikációval érkeznie a Debreceni Irodalom Házába. A különleges múzeumi nyomozás során az épület udvarán és a Mesés (B)irodalom virtuális kiállítás oldalán egyaránt találkozhatnak a rejtvénykedvelők a Tv Macival, Mirr-Murral, Gombóc Artúrral és társaival. A látogatók nyitvatartási időben, keddtől vasárnapig 10-17 óráig bármikor „nyomozhatnak", ám az iskolai csoportoknak érdemes előre bejelentkezniük. További részleteket a Déri Múzeum és a Debreceni Irodalom Háza honlapján és közösségi oldalain találhatnak az érdeklődők. Ne feledjék, a Mesetisztáson mindenki elfér!
http://irodalomhaza.derimuzeum.hu/meses/ 

Veisz Bettina muzeológus