2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: IX.1.-IV.15.: K-Szo 9-16, IV.16-X.31.: K-V 10-18
Déri Múzeum
hír, irodalom, médiaművészet, műszaki tudományok, telekommunikáció
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Déri Múzeum tagintézményének, a Debreceni Irodalom Házának időszaki kiállítása a Mesés (B)irodalom címet kapta. A kiállítás játékos nosztalgiával hívta életre az úgynevezett retró mesék hőseit, akik három, vagy lassan már négy generáció arcára csaltak eddig mosolyt.
TV Maci
Elavulásról, kiüresedéről szó sincs, az üde jókedvet a mai napig sikerrel garantálják a gyerkőcök és a nosztalgiázó felnőttek számára. S hogy hogyan kezdődött el ez a történet? Nos, hogyan máshogy, mint: hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Bálint Ágnes...

Bálint Ágnes 1958-ban kezdett dolgozni az éppen megalakuló Magyar Televízió Gyermek- és Ifjúsági Osztályánál, ahol közel harminc évet töltött. A televíziónál ez az osztály foglalkozott az Esti mesével. A rendszeres adásokat 1962. november 1-jén indították el, ám ekkor még képi illusztrációk nélkül, csupán a bemondók olvasták fel a meséket a gyerekeknek. Ám egyre nőtt az igény a látványvilág színesítésére, ezért Bálint Ágnes ötlete alapján megjelentek az Esti mesében a rövid bábjátékok.

Gyermekként hányan szaladtunk lelkesen a TV elé, mikor meghallottuk a TV Maci jellegzetes zenéjét? Csillogó szemmel vártuk a meséket, mert tudtuk, újabb élményben lesz részünk.

A TV Maci először 1963. április 15-én vette fel pizsamáját és mosta meg a fogát, hogy a gyerekekkel együtt várja az Esti mesét. A Maci a születésnapját (1964. október 23.) Bálint Ágnessel együtt ünnepli, ugyanis ő találta ki az Esti mese forgatókönyvét és vele együtt a TV Maci figuráját. Alakja olyan sikeres lett, hogy Farkas Bertalannal együtt olvasott mesét a gyerekeknek a világűrben.

A Maci az évek folyamán több formában is köszöntötte a kicsiket. Az első figura Lengyel Zsolt tervei alapján készült, fekete fehérben ült a TV előtt, és 18 évig szórakoztatta a gyerekeket. A második változat Koch Aurél tervei alapján már fiús ruhában, modernebb bútorokkal jelent meg a képernyőn, sőt még gitározni is megtanult. Két év múlva újabb Maci váltotta elődjét. 1983-ban a műsor készítését a Pannónia Filmstúdió vette át, és Foky Ottó rendező elkészítette a TV Maci közismert, almazöld pizsamás figuráját barátjával, a piros sipkás Paprika Jancsival együtt.

Veisz Bettina muzeológus



* * * * *


A Mesés (B)irodalom kiállítás ugyan már bezárt a Debreceni Irodalom Házában, ám a kedves mesehősökkel bármikor találkozhatnak a gyerekek egy különleges játék segítségével:

Nyomozz a Mesetisztáson!
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Mesés (B)irodalom, s ennek a birodalomnak a szívében feküdt a Mesetisztás. Aki tudni szeretné, mi történik a retró mesék hőseivel miután beléptek a Mesetisztásra, annak érdemes okostelefonnal és QR-kódolvasó applikációval érkeznie a Debreceni Irodalom Házába. A különleges múzeumi nyomozás során az épület udvarán és a Mesés (B)irodalom virtuális kiállítás oldalán egyaránt találkozhatnak a rejtvénykedvelők a Tv Macival, Mirr-Murral, Gombóc Artúrral és társaival. A látogatók nyitvatartási időben, keddtől vasárnapig 10-17 óráig bármikor „nyomozhatnak", ám az iskolai csoportoknak érdemes előre bejelentkezniük. További részleteket a Déri Múzeum és a Debreceni Irodalom Háza honlapján és közösségi oldalain találhatnak az érdeklődők. Ne feledjék, a Mesetisztáson mindenki elfér!
http://irodalomhaza.derimuzeum.hu/meses/ 

Veisz Bettina muzeológus