2020.10.26.
Déri Múzeum

A gyilkos oroszlánfej

2020.10.25.
Déri Múzeum

A köpönyegforgató brigadéros

2020.10.14.
Déri Múzeum

Holtteste 15 évig feküdt temetetlenül

2020.10.11.
Déri Múzeum

Előnyös házasság, kitűnő borok

2020.08.20.
Déri Múzeum

Egy világpremier emlékezete

2020.08.19.
Déri Múzeum

Megnő, kicsi lesz, három feje lesz…

2020.08.18.
Déri Múzeum

A pizsamás medve, akit mindenki szeret

2020.08.11.
Déri Múzeum

A fényirda titkai

2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: K-V 10-18
2020.08.18.
Déri Múzeum
hír, irodalom, médiaművészet, műszaki tudományok, telekommunikáció
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Déri Múzeum tagintézményének, a Debreceni Irodalom Házának időszaki kiállítása a Mesés (B)irodalom címet kapta. A kiállítás játékos nosztalgiával hívta életre az úgynevezett retró mesék hőseit, akik három, vagy lassan már négy generáció arcára csaltak eddig mosolyt.
TV Maci
Elavulásról, kiüresedéről szó sincs, az üde jókedvet a mai napig sikerrel garantálják a gyerkőcök és a nosztalgiázó felnőttek számára. S hogy hogyan kezdődött el ez a történet? Nos, hogyan máshogy, mint: hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Bálint Ágnes...

Bálint Ágnes 1958-ban kezdett dolgozni az éppen megalakuló Magyar Televízió Gyermek- és Ifjúsági Osztályánál, ahol közel harminc évet töltött. A televíziónál ez az osztály foglalkozott az Esti mesével. A rendszeres adásokat 1962. november 1-jén indították el, ám ekkor még képi illusztrációk nélkül, csupán a bemondók olvasták fel a meséket a gyerekeknek. Ám egyre nőtt az igény a látványvilág színesítésére, ezért Bálint Ágnes ötlete alapján megjelentek az Esti mesében a rövid bábjátékok.

Gyermekként hányan szaladtunk lelkesen a TV elé, mikor meghallottuk a TV Maci jellegzetes zenéjét? Csillogó szemmel vártuk a meséket, mert tudtuk, újabb élményben lesz részünk.

A TV Maci először 1963. április 15-én vette fel pizsamáját és mosta meg a fogát, hogy a gyerekekkel együtt várja az Esti mesét. A Maci a születésnapját (1964. október 23.) Bálint Ágnessel együtt ünnepli, ugyanis ő találta ki az Esti mese forgatókönyvét és vele együtt a TV Maci figuráját. Alakja olyan sikeres lett, hogy Farkas Bertalannal együtt olvasott mesét a gyerekeknek a világűrben.

A Maci az évek folyamán több formában is köszöntötte a kicsiket. Az első figura Lengyel Zsolt tervei alapján készült, fekete fehérben ült a TV előtt, és 18 évig szórakoztatta a gyerekeket. A második változat Koch Aurél tervei alapján már fiús ruhában, modernebb bútorokkal jelent meg a képernyőn, sőt még gitározni is megtanult. Két év múlva újabb Maci váltotta elődjét. 1983-ban a műsor készítését a Pannónia Filmstúdió vette át, és Foky Ottó rendező elkészítette a TV Maci közismert, almazöld pizsamás figuráját barátjával, a piros sipkás Paprika Jancsival együtt.

Veisz Bettina muzeológus* * * * *


A Mesés (B)irodalom kiállítás ugyan már bezárt a Debreceni Irodalom Házában, ám a kedves mesehősökkel bármikor találkozhatnak a gyerekek egy különleges játék segítségével:

Nyomozz a Mesetisztáson!
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Mesés (B)irodalom, s ennek a birodalomnak a szívében feküdt a Mesetisztás. Aki tudni szeretné, mi történik a retró mesék hőseivel miután beléptek a Mesetisztásra, annak érdemes okostelefonnal és QR-kódolvasó applikációval érkeznie a Debreceni Irodalom Házába. A különleges múzeumi nyomozás során az épület udvarán és a Mesés (B)irodalom virtuális kiállítás oldalán egyaránt találkozhatnak a rejtvénykedvelők a Tv Macival, Mirr-Murral, Gombóc Artúrral és társaival. A látogatók nyitvatartási időben, keddtől vasárnapig 10-17 óráig bármikor „nyomozhatnak", ám az iskolai csoportoknak érdemes előre bejelentkezniük. További részleteket a Déri Múzeum és a Debreceni Irodalom Háza honlapján és közösségi oldalain találhatnak az érdeklődők. Ne feledjék, a Mesetisztáson mindenki elfér!
http://irodalomhaza.derimuzeum.hu/meses/ 

Veisz Bettina muzeológus