2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: IX.1.-IV.15.: K-Szo 9-16, IV.16-X.31.: K-V 10-18
Déri Múzeum
Debrecen, fotóművészet, helytörténet, hír, Magyarország, mesterségek, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A 19. század egyik népszerű tárgytípusa az album volt. Az üres könyvekbe apró emléktárgyak, aláírások, rajzok kerültek. Főként a század második felében virágzott az úgynevezett apró gyűjtés: a különböző albumokban képeslapokat, bélyegeket vagy fényképeket találunk.
Fényképek Gondy Károly és Egey István fényirdájából
A polgárság kiváltképp szívesen gyűjtötte a fotográfiákat. Közülük is legnépszerűbbek a portrék voltak, amelyeket a képen látható, sárgaréz kapcsos könyv is rejt. A táblákat és a gerincet bőrrel fedték, majd azokra díszítésként farátétet helyeztek. A hátsó tábla díszítése egyszerű, ám az első fa borítású, közepén finoman megmunkált ovális keretben áttört, virágos, leveles inda fut.

A Déri Múzeum fotótárából származó képek hiteles korrajzot nyújtanak, s azt is elárulják, a debreceni polgárok értették és követték is a divatot.

A legendás fényképész páros, Gondy Károly és Egey István „fényirdája” 1865-1909-ig működött a városban. Múzeumunk 1923-ban vette meg műtermi hagyatékukat, amely több mint 32.000 fotót jelent. A páratlan anyag tudományos feldolgozását Szabó Anna Viola fotótörténész végezte.

A képeken Debrecen csaknem egész lakossága megjelent. Láthatók itt elegáns színésznők éppúgy, mint a legszebb ruháikban pompázó polgárok, akik ezekből az albumokból költöztek a múzeum Polgári sikk című kiállításának falaira.
Ormosi Viktória muzeológus