2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum - Kaposvár
Cím: 7400, Kaposvár Fő u. 10.
Telefonszám: (20) 287-9323
Nyitva tartás: K-V 10-17
Rippl-Rónai Múzeum
biológia, hír, rovartan
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Magyarországon a rovartan tudományával foglalkozó kutatók az ötvenes években még csak hat lelőhelyét ismerték a tarka szövőlepkének, tudományos nevén: Endromis versicolora. Ezek a lelőhelyek jórészt az Északi-középhegységben voltak. Később e rendkívül ritka rovarnak sikerült felfedezni egy Kaposvár környéki populációját is. Az 1990-es évekig még szép számmal volt látható ez a gyönyörű szövőlepke Belső-Somogyban, a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben valamit a Baláta-tó környéki elnyíresedett erdőkben.
Tarka szövőlepke
Napjainkban azonban a faj fokozatos csökkenése tapasztalható. Ennek a védett fajnak, más társával együtt, csökken az elterjedési területe. A kutatók a visszahúzódás okairól feltételezik, hogy az éghajlatunk lassú változásával függ össze.

A lepke alapszíne világos vajszínű, ezt erőteljes rozsdabarna, drappos mintázat szabdalja szét. Rajzolata annyira jellegzetes és szép, hogy más hasonló szövőalkatú lepkével nem lehet összetéveszteni. A hím példányok 3-4 cm nagyságúak, sötétebb színűek. A nőstények nagyobbak világosabb tónusúak. Áprilisban rajzik. A hímek nappal is repülnek. Röptük gyors egyenes vonalú. Éjszaka a nőstény példányok aktívak, a mesterséges fényforrások vonzzák őket. Hernyója nyírfán táplálkozik a nyár folyamán. Kedveli a lápos helyeket és az erősen párás mezoklímát.

Védett faj, természetvédelmi értéke: 5000 forint.