2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2020.07.06.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A - rövidített formában megvalósuló - Pécsi Nyári Színház keretében hat színpadi előadással, emellett számos koncerttel várják a közönséget júliusban és augusztusban Pécs hagyományos szabadtéri játszóhelyszínén, a Káptalan Kertben - jelentették be a szervezők a baranyai megyeszékhelyen, pénteken.

Mint azt Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt-díjas táncművész, a Pécsi Nyári Színházat (PNYSZ) működtető Pécsi Balett Nonprofit Kft. ügyvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, bár a pandémia miatt az előre eltervezett műsorral nem tudták megrendezni, ám rövidített formában, kevesebb előadással, idén is megtartják az 1977-ben indult, 1996 óta megszakítások nélkül zajló szabadtéri színházi eseményt.

Vidákovics Szláven, a Pécsi Horvát Színház igazgatója, a PNYSZ művészeti vezetője ismertette: augusztusban három produkciót két-két alkalommal tekinthet meg a közönség a Káptalan utcai szabadtéri színpadon, azaz a Káptalan Kertben, esténként kilenc órától. A baranyai megyeszékhely belvárosában, a dzsámi és a székesegyház szomszédságában, a Múzeumutcában lévő játszóhelyen kizárólag a pécsi darabok kerülnek színpadra.

Augusztus 4-én és 5-én Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát tekinthetik meg az érdeklődők Nagy Viktor rendezésében és Lipics Zsolt főszereplésével, augusztus 8-án és 9-én pedig Marc Camoletti Boeing, Boeing című vígjátékát viszik színre Böhm György rendezésében, mások mellett Vári Éva játékával. A Pécsi Nemzeti Színház előadásait követően augusztus 12-én és 13-án a Pécsi Harmadik Színház produkciójában, Scwajda György: A szent család című darabja kerül színpadra Vincze János rendezésében.

Vincze Balázs, a Pécsi Balett Harangozó-, Imre Zoltán és Seregi-díjas művészeti vezetője, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó alapító igazgatója kiemelte: a hat előadás közül az augusztus 4-én és 12-én megrendezettekre azokat a pécsi önkénteseket, civileket várják, akik a járvány idején sokat tettek a küzdelmekben, az idősek gondozásában, ők térítés nélkül tekinthetik meg a darabokat.

Gellai Gergő, pécsi koncertszervező, a Káptalan Kert zenei programszervezője elmondta: a színházi produkciók mellett júliusban és augusztusban szinte minden pénteken és szombaton este koncertek zajlanak a színpadon, azokon az együttesekkel, kiegészítő személyzettel együtt ötszázan vehetnek majd részt.

Most pénteken és szombaton a Bagossy Brothers Company áll színpadra, később őket mások mellett a Brains, Szabó Balázs Bandája, a Kiscsillag, a Bëlga + Krúbi, Margaret Island, a Honeybeast, ByeAlex és a Slepp követi. A szervező felhívta a figyelmet arra, hogy a Káptalan Kert Facebook-oldalán további részletek olvashatók a koncertekről és a biztonsági tudnivalókról, a beléptetés szabályairól.

Bognár Szilva (Mindenki Pécsért - Demokratikus Koalíció frakció), Pécs alpolgármestere kiemelte: a járvány idején példás összefogásról tettek tanúbizonyságot a pécsiek, az újranyitásban megmutatkozó közösségi erő mozgatórugóit pedig a kultúra és a művészet szereplői jelentik. Hozzátette, hálás a kormányzati kezdeményezéssel létrejött "Köszönjük, Magyarország!" programért, mert az a közösség számára most fontosnak számító kulturális produkciókat tesz lehetővé azok finanszírozásával.

A sajtótájékoztatón röviden beszámoltak a Pécsi Balett ősszel induló következő évadáról is, amely idén is a szeptember 12. és 15. között zajló Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó keretében kezdődik meg.

Vincze Balázs, a találkozó alapító igazgatója elmondta: a Pécsi Balett és a Pécsi Nemzeti Színház koprodukciójában, az NKA és az EMMI támogatásával megvalósuló eseményen elsőként a Recirquel Társulat egész estés újcirkuszi produkciót ad elő, egy nappal később pedig Maratoni Táncgálát rendeznek közel húsz jelentős hazai profi és független táncegyüttes részvételével.

A programsorozat további két napján helyi amatőr táncegyüttesek, művészeti iskolák mutatkoznak be, majd a Pécsi Balett egy márciusban elmaradt premiert pótol be, így a Piroska és a farkas című mesebalett kerül színpadra Uhrik Dóra rendezésében, Molnár Zsolt koreografálásával.

(MTI)