2020.08.06.
Déri Múzeum

Ékesség az aranykorból

2020.07.30.
Déri Múzeum

Heti egy fürdés

2020.07.22.
Déri Múzeum

Icuka bálozik

2020.07.17.
Déri Múzeum

Érted ég szívem…

2020.07.08.
Déri Múzeum

Kevés játék, sok szidalom

2020.07.07.
Déri Múzeum

A debreceni "Rajzoskola"

2020.07.06.
Déri Múzeum

Jézus vagy Barabás?

2020.07.03.
Déri Múzeum

Mit rejt a város szövete?

Déri Múzeum - Debrecen
A múzeum bejárata
Cím: 4026, Debrecen Déri tér 1.
Telefonszám: (52) 322-207
Nyitva tartás: K-V 10-18
2020.07.07.
Déri Múzeum
bútorművesség, építészet, grafika, hír, iparművészet, képzőművészet, mesterségek
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Déri Múzeum gazdag céhes anyaggal rendelkezik, tárgyi emlékei és dokumentumai sokat mesélnek a cívis város egykori életéről. A céhes gyűjtemény jelentős csoportját alkotják az úgynevezett mesterrajzok, másképp remekrajzok. Ezek idővel a mesterré válás egyik követelményévé is váltak. A remekrajz segítségével a leendő mester megtervezte vizsgadarabját, illetve bemutatta azt.
Mesterrajz

Vasárnapi továbbképzés inasoknak

A próbatétel sikeres teljesítésében és a készségek fejlesztésében a rajziskolák segítettek, amelyek létrehozását II. József szorgalmazta. A 19. század elejétől egyre több nagyobb településen működött ilyen intézmény, Debrecenben 1813-ban jött létre a református egyházi tanács nagytermében. Bár első professzora Kiss Sámuel volt, mégis a debreceni „rajzoskola” Beregszászi Pál nevével fonódott össze, aki 1819-től oktatta vasárnaponként az inasokat és legényeket, valamint a Kollégium és a piarista latin iskola növendékeit a rajzolás és az építészet tudományára. Majd negyven éves ténykedése alatt mindvégig igyekezett segíteni tanulóinak, s próbálta fejleszteni iskoláját több-kevesebb sikerrel.

Mérnökként végzett, szakértelmét, véleményét több építészeti ügyben kikérték. Nevéhez fűződik Csokonai Vitéz Mihály síremlékének megtervezése. Több tankönyvet írt a rajzolás és építészetoktatás témájában, alapelvei ma is meghatározóak.


22 mesterség elsajátításához volt szükség az iskolára


A rajziskola látogatását 22 mesterség tanulói számára írták elő; de leginkább az ács, asztalos, kőműves, lakatos inasok és legények munkái maradtak fenn. A tanulók hozzáállása, szorgalma, képzettsége és tehetsége változó volt, általában a leendő ácsmesterek készítették az egyszerűbb, szerényebb rajzokat, míg a fejlett technikai tudásról tanúskodó, már-már művészi igényű tervek készítői később a korszak elismert és keresett asztalosaivá váltak. A kőműves ifjak a két csoport között helyezkedtek el.

A fotón látható kétszintes, oszlopokon nyugvó erkélyes ház tervrajza Király János kőműves inastól származik, aki feljegyezte, hogy munkája „Ralyz Professzor Beregszászi Pál úr keze alatt készült” 1829 júniusában. A tusrajz színezett, az egyszerű, de precízen megtervezett ház klasszicista stílusjegyeket mutat a korszak uralkodó építészeti trendjének megfelelően.
Váradi Katalin történész