2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2020.07.01.
hír, képzőművészet, szobrászat
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Lapis András szobrászművész kiállításának szombati megnyitójával kezdődik el a Szegedért Alapítvány nyári programsorozata a Wágner-udvarban - tájékoztatta Bódi György, a civil szervezet titkára az MTI-t.

Az alapítvány 2017 óta szervez minden nyáron kulturális programokat a klasszicista stílusban emelt a 19. századi belvárosi polgárház udvarán. Hagyomány, hogy minden évben egy-egy Szegedhez kötődő képzőművész tárlatával indul a programsorozat, idén Lapis András szobrászművész munkáit láthatja a közönség.

Lapis András több köztéri alkotásával nap mint nap találkozhatnak a szegediek, legismertebb munkája a Szegedért Alapítvány fődíjaként minden esztendőben 1879-es nagyárvíz napjához kötődő gálán átadott Szeged Múzsája című kisplasztika, amely karcsú, kalapos nőalakja 2006 óta szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. Önálló kiállítást utoljára 1975-ben rendezett a Tisza-parti városban a művész, akinek most hat életnagyságú aktját csodálhatják meg az érdeklődők. Az augusztus 20-ig látogatható szabadtéri tárlat megnyitóján Kalmár Zoltán harsonaművész lép föl tanítványával, Nagy Gyulával.

A rendezvénysorozat július 23-án Diószegi Szabó Pál Carmina Hungarica című költői estjével folytatódik, majd Pavlovits Dávid gitárművész két tanítványa, az orosz Maria Juraszova és a kínai Li Csoko koncertezik a Wágner-udvarban.

Augusztus közepén Kiss Ágnes bábművész, a Kövér Béla Bábszínház új igazgatójának előadását láthatják a gyermekek és szüleik, a sorozat zárásaként szeptember elején pedig az idén 95 éves Szegedi Egyetemi Énekkar lép föl Száz Krisztina és Kohlmann Péter vezényeltével.

(MTI)