2020.07.08.
MNM Palóc Múzeuma

Hej, tentától fél az ördög

2020.06.25.
MNM Palóc Múzeuma

A festőlány, aki imádja Afrikát

2020.06.19.
Magyar Nemzeti Múzeum

Holnaptól újra nyitva a Nemzeti Múzeum

2020.05.26.
MNM Palóc Múzeuma

Áldozócsütörtök és Váróvasárnap

2020.05.19.
MNM Palóc Múzeuma

A királyné gyóntatója

2020.05.14.
Magyar Nemzeti Múzeum - Vértesszőlősi Bemutatóhely

Három tagintézményét is újranyitja a Magyar Nemzeti Múzeum

2020.05.13.
MNM Palóc Múzeuma

Megnyit a Palóc Ház

2020.05.05.
MNM Palóc Múzeuma

Az Úr békéje legyen mindig veletek!

2020.04.29.
MNM Palóc Múzeuma

Kazáron, Vizsláson sok szoknya van a lányon

2020.04.22.
MNM Palóc Múzeuma

Jairus leánya

2020.04.14.
MNM Palóc Múzeuma

Mindössze egy pengő és egy fillér a híja

MNM Palóc Múzeuma - Balassagyarmat
Cím: 2660, Balassagyarmat Palóc liget 1.
Telefonszám: (35) 300-168, (35) 500-133
Nyitva tartás: K-Szo: 9-17
2020.06.25.
MNM Palóc Múzeuma
Afrika, festészet, hír, képzőművészet, kortárs
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Bihari Andrea – művésznevén Ynda – tehetséges siófoki festőművész. Fiatalsága ellenére számos kiállítás, sok értékes munka, rendszeres, folyamatos megrendelések állnak már mögötte. Esetében a festészethez való viszony eleve kétféle lehetett: vagy menekülés az ecsettől és a vászontól, vagy – mint ahogy az ő és a mi szerencsékre történt – a festészet élethivatásként való választása.
Bihari Andrea (Ynda) : Afrika szelleme, olaj-vaslemez, 65x45 cm\r\n


Ynda egy műteremházban, száz és száz festmény között nőtt föl, megszállott festő édesapja mellett. Az édesapa, Levy – Bihari Puhl Levente – számára a festészet két alappillére a mesterség és az ihlet. Ynda e művészi hitvallás légkörében, az általa meghatározott mindennapi alkotói gyakorlatot megtapasztalva cseperedett maga is önálló arculatú, sajátos identitású művésszé. Ugyanakkor műveit szemlélve egy percig sem tagadhatja, ki volt első mestere, útra indítója.

Festészetére a laza, könnyed, ám végtelenül pontos ecsetkezelés, az üde színek jellemzőek. Kedvelt témái a csendéletek, arcképek, tájak. Néha szürreális, szimbolikus témákat is fest.


Művészetének egyik állandó ihletője a balatoni táj, a szűkebb szülőföld. Technikai és stílusgazdagságát mutatja, hogy a megélt élmény hol könnyed, laza, vidám impresszionista, plen-air formában, hol a magyar tájfestészet nagy hagyományait követve, hol már-már mednyánszkys tragikummal jelenik meg vásznain.

Virágcsendéletei szintén nagy művészi hagyományokhoz kapcsolhatók: Cézanne és Márffy vásznai sejlenek előképekként.

Ynda egyik legizgalmasabb műfaja a portré. Üdítően frissek a személyiség lényegét pontosan visszaadó, fiatalokról és idősebbekről alkotott arcképei. Ynda a portréval bátor és sikeres kísérletekre is vállalkozik. Merészen próbálkozik a groteszk, a szürreális alkalmazásával, eljutva a szimbolikusig is. Egyes alkotásai egyenesen Dalí és Magritte egyáltalán nem méltatlan követőjének mutatják.


Afrikai emberekről készült portréi pedig, amelyekkel szintén több helyen (legutóbb a 2019-es Utazás Kiállítás keretében megrendezett Afrika Expón) találkozhattunk, napjainkban tiszteletreméltó kiállást is jelentenek az emberi jogok, egymás elfogadása, a más kultúrák értékelése mellett, és bátor gesztus a rasszizmus elutasítására.

Vasvári Zoltán