2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Tomory Lajos Múzeum - Budapest
Herrich-Kiss villa
Cím: 1181, Budapest Margó Tivadar utca 116-118. Herrich-Kiss villa
Telefonszám: (1) 290-1585
Nyitva tartás: H-P 8-18
Tomory Lajos Múzeum
Budapest, Helytörténet, helytörténet, hír, Magyarország, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
1910 nyarán rövid egymásutánban hatszor csaptak fel a lángok a Nagymező utca 8. szám alatt, a mai Ernst Múzeum helyén. Akkoriban ezen a területen egy üvegraktár, a tönkrement Egyesült Magyarhoni Üveggyárak Rt. „Üveg-udvara” volt. A telket 1909. augusztus 18-án vásárolta meg Ernst Lajos műgyűjtő, mecénás 380.000 koronáért, míg a raktárat egy gazdag és ismert üvegkereskedő, Zucker Henrik vette át.
A Nagymező utca eleje 1873 körül, Budapest

Koldusszegényből gyártulajdonos

Zucker harminc évvel korábban, tizenhárom évesen érkezett Budapestre koldusszegényen. Itt az üvegkereskedelembe került: inas, majd segéd volt, saját üzletét 1889-ben nyitotta. Az üveggyárak szépséghibás termékeit vásárolta fel, ezeket olcsón értékesített vidékre, ebből szerezte vagyonát. A század elején már Pestszentlőrincen porcelánégető- és festőgyára, az Akácfa utca 32. alatt pedig jól menő üzlete volt. Azonban hamarosan a megpróbáltatások időszaka köszöntött rá.


Még biztosítási csalásért is letartóztatták

A Nagymező utcai raktár 1910 nyarán többször – összesen hatszor! – gyulladt ki. Az utolsó alkalommal, augusztus 8-án az itt elhelyezett raktárkészlet teljesen a tűz martaléka lett. A raktárost letartóztatták, aki augusztus 30-án azt vallotta, hogy Zucker bízta meg a gyújtogatással. A kereskedőt biztosítási csalás vádjával még aznap beszállították a rendőrségre. Szeptember 12-én újabb tűz ütött ki, de mint később kiderült, ezt egy munkatárs okozta, hogy Zuckerről elterelje a gyanút.

Zucker óvadék ellenében 1910. október 9-én (több mint egy hónap után) szabadult a vizsgálati fogságból. Első dolga volt az Orczy-házbeli zsinagógában megfogadni Isten előtt, hogy ártatlan. Ezt azonban csak 1911 szeptemberében bizonyították be, amikor megdőltek az ellene felhozott vádak: az első tüzet a raktáros fia okozta, a tűzoltók sem jártak el szakszerűen, biztosítási csalásról pedig nem lehetett szó.

Felmerült az is, hogy esetleg Ernst Lajos így akarta volna kiűzni a bérlőt a telekről, ennek azonban semmi alapja nem volt. A bérház – amiben ma a múzeum található – 1912-ben épült fel.


Pápai Tamás László