2023.08.31.
Bajor Gizi Színészmúzeum

Az év kiállítása díj jelöltje

2023.08.30.
Móra Ferenc Múzeum

35 ezren az ókori Kína-kiállításon

2023.08.28.

Irodalmi kör

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum - Kaposvár
Cím: 7400, Kaposvár Fő u. 10.
Telefonszám: (20) 287-9323
Nyitva tartás: K-V 10-17
Rippl-Rónai Múzeum
hír, iparművészet, Középkor, középkori művészet, ötvösművészet, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Somogyban - elsősorban a török kori pusztítás miatt - a középkori templomok nagyobb része díszeivel, felszerelésével együtt elpusztult. A templomok egykori könyvei is jórészt megsemmisültek, szerencsés esetben az elő- és hátlapjukra erősített, fémből készült vereteiket, csatjaikat találjuk meg.
Iharosban talált sarokveret
A templomfeltárásokon általában több, különböző típusú veretet találunk, ami arra utal, hogy az „egyszerű” falusi templomok is több könyvvel rendelkeztek. A könyvveretek és csatok jó része a 15-16. századból származik, ekkora szinte tömegtermékké váltak.

Az egyik legszebb könyvveretünk ez az iharosi sarokveret. Feliratos, az Üdvözlégy első sora (Ave Maria, gratia plena) szerepel rajta kissé hibásan, egy kihagyott n betűvel.

Az elmúlt néhány év feltárásai során előkerült veretekből mutatunk be néhány szép darabot, amelyeket az iharosi és az iharosberényi középkori templom, valamint a mai Bárdudvarnok melletti (a középkorban Szentbenedekinek, Kaposfőinek nevezett) premontrei prépostság feltárása során találtunk.