2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Nemzeti Múzeum Kubinyi Ferenc Múzeuma - Szécsény
Cím: 3170, Szécsény Ady Endre u. 7.
Telefonszám: (32) 370-143
Nyitva tartás: K-P 10-16, Szo-V 10-18
2020.06.19.
Kubinyi Ferenc Múzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum Szent Iván azaz Keresztelő János ünnepén (06. 24.) újra nyitja kapuit a Nyilvánosság, a média, a turizmus és a helyi érdeklődők előtt.
A múzeum épülete
Múzeumunk ingatlana történelmi emlékhely, Gácsi gróf Forgách Zsigmond (?,1565. - Nagyszombat, 1621.), Magyarország nádora, majd Gróf csábrági és szitnyai Koháry István országbíró egykori birtoka, a Rákóczi-szabadságharc országgyűlésének helyszíne és a 19. században a Magyar Nemzeti Múzeum egykori főigazgatójának, Pulszky Ferencnek kastélyingatlana.

Eme impozáns történelmi környezetben elevenednek meg különféle történelmi korok az állandó kiállításainkban: kőkori és bronzkori "nógrádiak" élete, középkori várkiállítások, Rákóczi államának bemutatása, a mai magyaroknak is üzenve a Rákóczi-szabadságharc zászlainak jelmondatával: Istennel a Hazáért és a Szabadságért! Láthatjuk a kastély 19. század végi női lakosztályát és a kastély történetét, nem utolsó sorban Bútor és Kovács Margit látványtárat valamint Szécsény bemutatását régi képeslapok, fényképek objektívén keresztül.

A kastély fölemeli szívünket, lelkünket. Ezt segíti Veres József balassagyarmati ikonfestő szép időszaki kiállítása. Másként érdekes a Magyar Államiság határainak védelmét bemutató határőr kiállítás. A külön bástya-épületben kínzókamrát és archív nógrádi képeslap-kiállítást tekinthetnek meg. a KAstély és a Ferencrendiek 14. századi temploma, kolostora közötti parkunkban mindenki felüdülést találhat.
Limbacher Gábor