2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Tomory Lajos Múzeum - Budapest
Herrich-Kiss villa
Cím: 1181, Budapest Margó Tivadar utca 116-118. Herrich-Kiss villa
Telefonszám: (1) 290-1585
Nyitva tartás: H-P 8-18
Tomory Lajos Múzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Amilyen sikeres volt Bánky Vilma a némafilmekben, éppoly sikertelen a hangosfilmek – vagy más néven beszélőfilmek – terén: erős akcentusa, gyenge, halovány hangja és hangorgánuma sem volt ideális. Így 1930. április 10-ével Vilma színésznői karriere véget ért. A hangosfilm egészen eltérő játékot, kifejezési formákat várt el a színészektől, mint a némafilm. Ezért estek ki sokan a színészek sorából, és kerültek új arcok a helyükre. Nem úgy Bánky Vilma színész partnere, Ronald Colman, akinek karriere jóval átívelt a hangosfilmbe is, az 1950-es évek végéig szerepelt a vásznon.
Bánky Vilma színésznő csillaga a hírességek sétányán

A hangosfilmek beköszöntével Vilma visszavonult a szerepléstől

Az 1920-as évek végétől színpadon lépett fel férjével, színdarabokat játszottak, illetve verseket szavaltak. De sajnos egyre kevesebb sikert arattak ezzel, így 1932-re Bánky Vilma visszavonult a szerepléstől. Rod la Rocque folytatta a filmezést, sok hangosfilmet készített, Vilma pedig az asszisztenseként támogatta őt a munkájában.

A hangosfilm-forradalom nagy változásokat hozott nem csak a színészgárdában, hanem a filmstúdiók világában is. Bánky Vilma figyelte meg: „Röviddel elutazásom előtt férjemet elkísértem egy filmgyár irodájába. A hónapokkal ezelőtt még hatalmas, mindenható general manager most az előszobában ült. Bejelentő titkár lett. Az új general manager pedig nem más, mint a fia. (…) Amerika nem ismeri a szentimentalizmust, nem ismeri még személyi és családi vonatkozásban sem, s talán senki sem csodálkozik azon, hogy az apa a fiánál lett titkár. Ez az élet… a rohanó, a lüktető, kíméletlen amerikai élet.”


Aktív sportolóként ismét a címlapokon

Az elégtelennek minősítés szerencsére nem törte meg Bánky Vilma kedvét: színésznői karriere után, az 1950-es évektől golfversenyeken indult profi játékosként, így ismét címlapra került. Nyolcvanéves korában is aktívan űzte a sportot. Vagyonát ingatlanokba fektette, jólétben élt. Rod la Rocque 1969-ben bekövetkezett halála után visszavonultan töltötte mindennapjait, csak családját és ismerőseit fogadta. A nyilvánosságot többszöri megkeresés ellenére is kizárta az életéből ekkor már.


Halálának időpontját éppúgy rejtély övezi, mint születését

A „némafilm szirénje” 1991-ben hunyt el egy kaliforniai kórházban. Halálának időpontját éppúgy rejtély övezi, mint a születését: állítólag nehezményezte, hogy életének utolsó éveiben hanyagolták őt, ezért a végrendeletét intéző ügyvédet kérte, hogy halálának időpontját csak évekkel később hozza nyilvánosságra. A Hírességek Sétányán ő is csillagot kapott. Végrendeletében egy rászoruló és tehetséges gyermekeket tanulásukban támogató alapítványt hozott létre „Banky-La Rocque Foundation” néven, 1 millió dollár alapítóvagyonnal. Napjainkig él az alapítvány.
Gábor Fruzsina