2020.09.28.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Régió, hagyomány, történet

2020.09.25.
Szépművészeti Múzeum

II. Rákóczi Ferenc többször is tette itt tiszteletét

2020.09.25.
Magyar Nemzeti Múzeum

Ars et virtus

2020.09.24.

Az anyag életre kel

2020.09.21.
Hatvany Lajos Múzeum

76 éve bombázták Hatvant

2020.09.21.
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ

Feltárultak a Tornyai raktárai, fémdetektorral kutattak Csomorkányon

2011.02.16.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Új megközelítésben mutatja be Egon Schiele életművét a bécsi Belvedere Galéria: a múzeum csütörtöktől látogatható tárlata elsőként állítja a portrékat és az önarcképeket a középpontba.


Mintegy száz festmény, illetve grafika látható a kiállításon, ebből több mint húszat még soha nem mutattak be ausztriai múzeumban. A június 13-ig látogatható tárlat ismerteti Schiele művészi fejlődésének állomásait és a portréfestészetben elért különleges teljesítményét.

Kölcsönhatás

Egon Schiele (1890-1918) az akadémiai stílusú festészettől jutott el sajátos expresszionista kifejezésmódjáig, a portréfestészet hagyományos felfogásától a műfaj újraértelmezéséig. A bécsi expresszionizmusra jellemző módon modelljei lelki világát is megpróbálta megjeleníteni a vásznon. A portrék és az önarcképek között kölcsönhatás is felfedezhető: Schiele gyakran saját személyiségét vetítette ki modelljeinek ábrázolásában.

A múzeumigazgató egyszínű szoknyát akart.

A kiállítás a művész és megbízói, támogatói közötti kapcsolatot is bemutatja. Bár élete vége felé Gustav Klimt mellett az egyik legismertebb osztrák festőnek számított, sokáig pártfogói anyagi támogatására volt ráutalva. A sok megbízásra készült portré mellett ennek egyik példája a művész feleségét, Edith Schielét kék ruhában ábrázoló kép is - mondta Agnes Husslein, a kiállítás társkurátora az ORF televíziónak. A festő felesége ülve című, 1918-as festmény volt az első Schiele-alkotás, amelyet egy múzeum vásárolt meg, mégpedig közvetlenül a művésztől, és később ez lett a Belvedere - akkori nevén Állami Múzeum - Schiele-gyűjteményének alapköve. A szoknya színe eredetileg sokkal színesebb volt, az akkori múzeumigazgató, Franz Martin Haberditzl azonban egyszínű szoknyát akart, így a festő átfestette.

Együtt: Belverde, Leopold, Bécsi Múzeum

A barokk palotaegyüttesben - Savoyai Jenő hadvezér egykori fényűző bécsi rezidenciájában - működő múzeum a Schiele-festmények egyik legfontosabb ausztriai közgyűjteménye. A kiállítás alkalmából a Belvedere saját gyűjteményének a témába illeszkedő darabjai együtt láthatóak többek között a Schiele-életmű szempontjából kiemelkedő másik két bécsi nyilvános gyűjteménytől, a Leopold Múzeumtól és a Bécsi Múzeumtól kölcsönzött arcképekkel.

Nem került be a kiállítás anyagába Schiele egyik híres portréja, a Wally arcképe című festmény. A kép többéves pereskedés után tavaly került vissza az Egyesült Államokból Ausztriába, a Leopold Múzeumba, és jelenleg ott látható. A néhai Rudolf Leopold műgyűjtő gyűjteményéből létrejött múzeum az ősszel, fennállásának tízéves évfordulója alkalmából ugyancsak átfogó tárlatot szentel Schiele művészetének.


(MTI)