2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Balatoni Múzeum - Keszthely
Cím: 8360, Keszthely Múzeum u. 2.
Telefonszám: (83) 312-351, (83) 511-335
Nyitva tartás: K-Szo 9-16
Balatoni Múzeum
földrajz, hír, néprajz
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Lipták Gábor író (1912-1985) több könyvben dolgozta fel a Balaton-környék mondáit, melyek a törökkortól a XIX. század második feléig mutatják be az itt élő emberek életét. Lapozzuk fel az 1977-ben megjelent „Ezüsthíd” kötetet!
Illusztráció Lipták Gábor: Ezüsthíd c. könyvéből

Néprajzi hagyományokon és valós történeti eseményeken alapuló elbeszéléseket olvashatunk. A szereplők sorsa mintaként szolgál: minden időben előkerül a tisztesség, becsület és a rosszakarat, kapzsiság közötti választás. A szerelmespárok megküzdenek szüleikkel, uraikkal, amíg saját útjukra léphetnek.

A gyerekek és a fiatalok az öregektől és a tanítóktól hallják és tanulják meg a meséket, mondákat és a környező világ ismereteit.




„Mi, szegény emberek nagyon keveset tudunk. Ám a világ nagy és érdekes. De hát a magamfajta iskolázatlan ember lánya meg az a sok-sok öreg meg fiatal, akik előttünk éltek, hogyan magyarázhatta volna azt, amit meg nem érthetett. Elképzelt hozzá csudalényeket.”

A címadó különleges természeti jelenség, az esti, éjszakai víztükrön csillogó telehold több mondában felbukkan. De befolyásolják a történeteket a holdvilágos, kísérteties éjszakák és a balatoni viharok is.

Megtudhatjátok, milyen volt a régi füredi színház, és milyen távot úszott Wesselényi Miklós a Balatonban. Rejtettek-e valamit a balatongyöröki part odvas fűzfájába? Ki tartott misét a salföldi kolostor romjai között? Miért veszélyes a finom szepezdi bor és szilvapálinka? Milyen népi gyógymódokat használhat egy fürdőorvos? Hogyan fogták meg és sütötték a gardát a tihanyi halászok? Lehet-e hallani, ha jajgat a Somló hegyen az elrabolt menyasszony?

Ha szerettek kirándulni, keressétek fel a mondák színhelyeit, köztük a Burnót-patak völgyét Ábrahámhegyen, a tihanyi Barátlakásokat és Kiserdő-tetőt, és a vonyarcvashegyi Szent Mihály-dombot!

Tehettek igazi bátorságpróbát: túrázzatok éjszaka a salföldi kolostorhoz vagy Somló vára alatt!
Haász Gabriella