2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
Jósa András Múzeum
hír, Ókor, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Kr. e. 1000 környékén járunk, a mai Szatmár vidékén, egy késő bronzkori település közelében. Itt rejtettek el – talán a falu vezetői – gondosan, kör alakban elhelyezve számos csákányt, majd föléjük kartekercseket helyeztek, végül az egészet lefedték egy díszítetlen, szerény kivitelű tállal.
Bronzcsákány, Késő bronzkor, Ópályi horizont, Kr. e. XI. század\r\n
A Kr. u. 2009-ben, Szatmár vidékén, Császló település közelében találtuk meg ezt a gondosan összerakott, 12 csákányból és 4 kartekercsből áll késő bronzkori kincset. A csákányok nem egy típusúak, valószínűleg hosszabb ideig gyűjtötték őket. Akadnak közöttük olyanok is, amelyeket egyáltalán nem használtak, egyenesen a depóba kerültek.

A késő bronzkorban a kincsek, tárgyak elrejtésének szokása elterjedt gyakorlatnak számított. Többféle deponálási módot ismerünk. Közülük csak az egyik a Császlóban megfigyelt, rendezett, szinte mértani pontosságú, fegyver-ékszer kombinációjú elhelyezés. Hogy célja, oka van ezeknek a deponálásoknak, az egészen nyilvánvaló. A tudomány pedig mind több és több miértre képes választ adni...


Nem az ellenség elől rejtették el...


Sok depó esetében nagy hangsúlyt fektettek nem csupán a tárgyak, hanem az elrejtés helyének kiválasztására is, az adott hely sokszor valamilyen módon kitűnik környezetéből. Míg korábban ellenséges támadások elől elrejtett kincsekről beszéltünk, addig mára egyre elfogadottabb hogy egyfajta felajánlást lássunk bennük. Hogy milyen isteneknek és milyen okból áldoztak a késő bronzkori falu lakói, biztosan talán soha nem tudjuk meg. Számos titkát őrzi a késő bronzkori hitvilág. De tárgyaikban, temetkezési vagy éppen deponálási szokásaikban éppúgy ott él társadalmi rendjük, gazdasági életük, a világról alkotott képük, a természet törvényeinek ismerete és tisztelete, mint napjaink emberének anyagi kultúrájában.


L. Nagy Márta


Bronz kartekercs
Lelőhely: Császló, 2009
Kor: Késő bronzkor, Ópályi horizont, Kr. e. XI. század
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum régészeti gyűjteménye, ltsz. 2013.256.1.
Méretek: hossz 27,9 cm, tekercs átmérő 9,5–9,8 cm, illetve 15,9–16 cm, huzal vastagság 0,6 cm, 240,98 g

Bronzcsákány
Lelőhely: Császló, 2009
Kor: Késő bronzkor, Ópályi horizont, Kr. e. XI. század
Jósa András Múzeum régészeti gyűjteménye, ltsz. 2013.262.1.
Méretek: hossz 28,2 cm, él szélesség 5,9 cm, korong átmérő 5–5,1 cm, tok hossz 7 cm, nyéllyuk átmérő 1,5 cm, penge vastagság 1 cm, 492,58 g