2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Tomory Lajos Múzeum - Budapest
Herrich-Kiss villa
Cím: 1181, Budapest Margó Tivadar utca 116-118. Herrich-Kiss villa
Telefonszám: (1) 290-1585
Nyitva tartás: H-P 8-18
Tomory Lajos Múzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A sikeres hollywoodi díva élete – a számtalan kötelesség mellett – rengeteg kellemes pillanatot is magában foglalt.
Bánky Vilma színésznő

„Meg akarok tanulni tenniszezni, amire a férjem tanít és golfozni, ami most a legfelkapottabb divat a filmsztárok között. Olyan jól esik a csodálatos amerikai reggeli, a narancsszeletek, a grape fruit, sült sonka és spanyol paradicsom egy kis reggeli sport után! Na és természetesen nagyon, nagyon sokat szeretnék hódolni a legnagyobb élvezetnek – a filmezésnek.”

Bánky Vilma férje Rod la Rocque filmszínész volt. Nem sokkal azután ismerkedtek meg, hogy az ifjú magyar színésznő megérkezett az Egyesült Államokba 1925-ben. Az eseményt – egy Hollywoodban rendezett vacsorát – ahol először találkoztak – Samuel Goldwyn szervezte. Néhány évvel később, 1927-ben eljegyezték egymást, a nagyszabású esküvőt – amit Goldwyn szervezett – nyáron tartották.

A templom előtt ezerszámra állottak a filmprimadonnák, az operatőrök, segédszínészek és statiszták. Száz rendőrnek kellett a rendet fentartani. De még így sem bírtak a tömeggel; egy óriástermetű komika, amilyen minden amerikai burleszkfilmben szerepel, keresztülboxolta magát a kordonon, és össze-vissza ölelgette Bánky Vilmát abban a pillanatban, amint vőlegénye karján kilépett a templomból.”

„De nemcsak a filmvilág, hanem a közönség is ünnepelte Bánky Vilmát. Akárhány egyszerű mozilátogató, aki soha nem beszélt Bánky Vilmával, Hollywoodba utazott csak azért, hogy jelen legyen a művésznő esküvőjén.”

Nászútjuk alkalmából két hónapig a kanadai partok mentén motorcsónak túrán vettek részt. Házasságuk a források alapján kiegyensúlyozott volt.

„Az uram?... Rod… Végigkísért az egész utamon. Mindenütt, ahol kis pihenőt tartottam, minden szállodai szobám ajtaján ott fogadott egy-egy óriási aranykosár, teli égő, piros rózsákkal. Minden kosáron egy névjegy: Rod. Csak ennyi… Így kísért végig az egész utamon… Az utolsó rózsát Párisban kaptam az uramtól. Nem hozhattam magammal… Csupán néhány szálat. Az egész úton arra vigyáztam, hogy meg ne törődjenek!”

Vilma – a karrierének csúcsán – volt, hogy heti 5000 dollárt is megkeresett. Négy autójuk volt: egy nyitott és egy csukott Rolls Royce, egy Lincoln Limousine és egy Ford. Bécsből hozatott szakácsnét, és társalkodónőt is foglalkoztatott (Miss Marion Menley-t), aki hosszabb útjai során elkísérte őt.

Gábor Fruzsina