2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

Kisfaludy Sándor Emlékház - Sümeg
A múzeum bejárata
Cím: 8330, Sümeg Kisfaludy tér 2.
Telefonszám: (70) 466-4036
Nyitva tartás: K-Szo 9-16
Kisfaludy Sándor Emlékház
hír, irodalom
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Sümeg városa egy gyönyörű, pannon település, az idealizált Jókai-féle Tempe-völgyben. A magyar romantika egyik legolvasottabb írója szerint, Sümeg a „legregényesebb fekvésű” városka, mely a Csobánc, a Tátika, Rezi és Somló várainak, völgyeinek és regéinek költőjét, Himfyt, a szerelmi lírájáról ismert poétát adta nekünk.
Kisfaludy Sándor egyik kedves tárgya, a kovácsoltvas katonai utazóláda, mely testőr korától hű kísérője volt bolyongásaiban.
Sümeg városának híres szülötte, élete és költészete átszővi az identitásunkat. Kisfaludy Sándor több nyelven beszélő, rajzolni és hegedülni tudó világlátott testőr katona, korának Don Juanja volt egy személyben: született polihisztor, aki huszonkilenc évesen berobbant az irodalomba verseskötetével, a Himfy álnéven írt, „A kesergő szerelmeivel”. Fiatalon hagyta el otthonát, bejárta Európát, majd a napóleoni háborúk után tért vissza Sümegre feleségével, Szegedy Rózával, akivel nagy boldogságban élt több mint 30 évig.


Személyes tárgyait Darnay Kálmán múzeumalapító gyűjtötte össze. Tárgyak, melyek meghatározzák az új kiállítások arculatát. A 2017-ben újra fogalmazott, átrendezett és interaktív elemekkel kiegészített állandó kiállítás egyik kulcstárgya, a KALAND ÉS UTAZÁS témacímű enteriőrjének egy fontos darabja: Kisfaludy Sándor utazóládája.

Kisfaludy egyik kedves tárgya a kovácsoltvas katonai utazóládája, mely testőr korától hű kísérője volt utazásai során. Az Emlékházban őrzött láda nem túl díszes, inkább testes, fakeretes, kovácsoltvas pántokkal díszített. Egy láda, mely hűséges társa volt a költőnek: bejárta vele Európát (Ausztriát, Olaszországot, Franciaországot), még a hadifogságba is elkísérte.

Őrizte személyes tárgyait, szívének meghitt emlékeit, első verseit, naplóját, múzsája Szegedy Róza elefántcsontra festett akvarell arcképét is. Vitte magával távcsövét, nagyítóját, katonai térképét, testőrsüvegét, hálósipkáját, pipaszurkálóját, kártyáit, sőt gyönyörű női alakokat és allegorikus ábrázolásokat mutató képecskéket is, melyek ihletői voltak szerelmes költészetének.

Oszkai Réka