2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum - Körmend
A múzeum a Batthyány-Strattmann-kastély épületében találató.
Cím: 9900, Körmend Dr. Batthyány-Strattmann László u. 3.
Telefonszám: (94) 410-425
Nyitva tartás: V.1-X.31.: K-V 10-18
XI.1-IV.30.: K-Szo 10-16
Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ha a kedves Látogató eljön hozzánk, a körmendi múzeumba, igazolva láthatja azt a megállapítást, hogy „mindenki ahhoz hasonlít dolgokat, amit ismer” - a logikától függetlenül.
Bajuszpedrő
Állandó kiállításunk 2. termében a XIX-XX. század fordulójának mindennapi életben használt kellékeivel (is) lehet találkozni. Aki látott már ebben a korban készült fényképeket, feltűnhetett, hogy az urak gyakran tekintélyes bajusszal álltak a gép elé. No, hogy ezeket az orr alatti bozontokat megregulázzák, az nem volt egyszerű feladat! (Erről bővebben a maga helyén...) 


A bajuszpedrő, aminek a használatát betiltották...

Nos, ezeknek a viaszból, terpentinből és valamiféle zsiradékból, netán vajból összeállított anyagnak - ami valódi hungarikum lehetne - egy szerény formájú, ám jeles képviselője található az üvegtárlóban. Persze, magában a bajuszpedrő kevés lett volna egy Madách Imre-féle vagy Vilmos császári bajusz rendben tartásához! Így, „a szépségért mindent” elve alapján, a tartósan szép bajusz megőrzéséhez még bajuszkefe és az általában éjjel használt - vajon a kedves nagyságos asszony mit szólt hozzá? - bajuszkötő is dukált. Ez annyira fontos volt, hogy Jókai, „A jövő század regényé”-ben, külön emlegeti: „A hadügyminiszter újabb rendeletében… a bajuszpedrő használata még a huszárságnak is megtiltatik.”

No, egy ilyen viaszkence megsárgult darabja, a megfelelő csomagolásban várja a tisztelt Látogatókat néhány táncrend és egy cvikker édesbús társaságában.(Hogy mi a cvikker, elmondom, találkozunk!)

Egy ifjú, amikor meglátta, így szólt a társához:
- Ilyet még nem láttam! Figyelj! Az egy korabeli pendrive!

Egy pillanatra elakadtam a tárlatvezetés közben, aztán megpróbáltam komoly képet vágni. Talán sikerült!


Ha valaki kíváncsi erre a jelentéktelennek tűnő, de „nagy idők” és bajuszok tanújára, jöjjön el hozzánk, a körmendi múzeumba! Találkozzunk! Én itt leszek!

Pintér György