2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum - Kaposvár
Cím: 7400, Kaposvár Fő u. 10.
Telefonszám: (20) 287-9323
Nyitva tartás: K-V 10-17
Rippl-Rónai Múzeum
hír, iparművészet, ötvösművészet, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Pár évvel ezelőtt egy magángyűjteményben lévő ezüst gyűrűre hívták fel a figyelmemet. A gyűrűt valószínűleg a Somogy megyei Gölle határában találták illegális fémkeresős kutatás közben, így az sajnos nem került a Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményébe. A gyűrűt a késő középkorra datálhatjuk, azonban a pontos megfejtése még várat magára.
Középkori jeggyűrű
A gyűrű közepén gyöngykör által határolva egy jobbra néző madár alakja látható. A madár jobb oldalán egy csillag (akár a Nap is lehet), a bal oldalán egy hold található. A külső gyöngykör határolva pedig betűk sorakoznak egymás mellett. A gyűrű két szélén egy-egy furat található, tehát a gyűrűt másodlagosan talán nyakláncba felfűzve, vagy medálként, ruhadíszként használhatták.

A gyűrűnek jelenleg nem ismerjük párhuzamát a magyarországi régészeti leletanyagból.

A középen látható madár talán egy galamb, ami többek között a béke, a szeretet és a szerelem szimbóluma is, de a szerelmi beteljesülést is szimbolizálja. Népmesékben és mondákban is gyakran feltűnik. De a galamb lehet a lélek, a tisztaság és a Szentlélek szimbóluma is. A madár mellett látható csillag/Nap és hold szintén többféle jelentéssel bír, amelyek jelentős része vallási szimbolika. A holdsarló többek között a szüzesség és eredeti ártatlanság jelképe.

Hogyha a köriratban lévő betűket kiolvassuk, akkor az alábbit kapjuk: LIEB LIEB I LIEB. Tehát háromszor olvasható a „lieb” szó, és feltehetően helykitöltésként szerepel még egy nagy i betű. Feltételezésem szerint a lieb szó német eredetű. Maga a lieb mellékév jelentése kedves, míg a die Liebe főnév jelentése szerelem, szeretet.

Jelenleg úgy gondolom, hogy a gyűrű egy középkori szerelmi gyűrű, talán egy jegygyűrű lehetett, amit egy férfi ajándékozhatott egy nőnek. További kutatások és párhuzamok felkutatása közelebb vihet minket a megfejtéshez.

Varga Máté