2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Jósa András Múzeum - Nyíregyháza
A Jósa András Múzeum épülete annó
Cím: 4400, Nyíregyháza Benczúr tér 21.
Telefonszám: (42) 315-722
Nyitva tartás: K-V 9-17
Jósa András Múzeum
hír, orvos- és gyógyszerészet-történet, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Jósa András, megyénk híres orvosa 1864-ben szerezte meg orvosi diplomáját a Bécsi Orvostudományi Egyetemen. Édesapja nyomdokain először jogi, majd gazdasági pályával próbálkozott, kevés sikerrel. Orvosi pályára teljesen véletlenül vetődött, bár atyai nagyatyja Jósa István 1787 és 1837 között öt évtizeden keresztül viselte Szabolcs vármegye főorvosi tisztét, így az orvosi pálya választása kézenfekvő lett volna számára.
Jósa András sebészi diplomája
Tudvalevő, hogy Jósa András nagy érdeklődést mutatott a kézügyességet igénybe vevő foglalkozások iránt. Előszeretettel munkált meg tárgyakat fából, amelyeket később a ház körül hasznosított. A kedvteléséből adódóan szerzett komolyabb sérülését a doktorok félrekezelték, és csak több műtét után jöttek rá a páciens igazi kórisméjére. Történetesen arra, hogy az esztergálás során szerzett sebben felejtettek egy varrótűt és egy darab gézt.

A hetekig tartó pihenés és lábadozás után Jósa András komoly elhatározásra jutott: orvos lesz! A „Medicinae Doctor” cím megszerzése után Nagykállóba, az akkori megyeszékhelyre költözött, és az addig Korányi Frigyes által alapított kórházat igazgatta, és fejlesztette tovább. Sebészi diplomáját egy évvel később, 1865. július 25-én szerezte meg szintén Bécsben az Orvosi Egyetemen, ahol az akkori Európában a legmagasabb szinten oktatták az orvostanhallgatókat. Az itt látható „Doctorem Chirurgiae” diploma jó kiindulópont és garancia volt arra, hogy a tudását állandóan csiszoló orvos később akár napi hat-hét műtétet is sikeresen elvégezzen páciensein.


Mohácsi Endre


Jósa András sebészi diplomája
Gyűjtés helye, éve: Nyíregyháza, 1974
Kor: 1865
Gyűjtemény: Jósa András Múzeum történeti dokumentumok gyűjteménye, ltsz. 83.2.6.
Méret: 55 x 41 cm