2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ - Hódmezővásárhely
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Dr. Rapcsák András út 16-18.
Telefonszám: (62) 242-224
Nyitva tartás: K-V 10-17
2020.05.19.
Tornyai János Múzeum
agyagművesség, kerámia, hír, Iparművészet, iparművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban állította össze Timescapes című diplomakiállítását a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kerámiatervezés szakos, végzős hallgatója, a vásárhelyi Nagy-György Ágnes. A járványhelyzet miatt nem látogatható tárlatot a sajtó munkatársai kedden ismerhették meg.
Timescapes
A művészeti egyetem hallgatói diplomakiállításaikat rendszerint az anyaintézményben rendezik meg, azonban a veszélyhelyzet miatt ebben a formában erre nem kerülhetett sor, mint ahogyan a képzés is távoktatással valósul meg. Nagy-György Ágnes néhány héttel ezelőtti megkeresésére a Tornyai János Múzeum kiállítóteret és az installációban szakmai segítséget biztosított a fiatal művész tárlatának megvalósításához. Erről Képiró Ágnes, a Tornyai János Múzeum művészettörténésze szólt a tárlat sajtóbemutatóján, rámutatva, hogy a fiatal művész kortárs szellemisége a vásárhelyi kerámiaművészet hagyományaihoz is kapcsolódik.

Nagy-György Ágnes kültéri és galériatérbe szánt plasztikáinak sorozatával a természet folyamatait és az idő perspektíváját komplex módon igyekszik megmutatni – a tárlatnak az angol time és landscape (idő és tájkép) szavakból alkotott címe is ezt jelzi –, amelyek a természetben, nagyrészt az ott található természetes anyagok felhasználásával készültek. Az alkotó hangsúlyozta, fontos számára az alkotás helyszínének kiválasztása is, amely a megvalósítás folyamatát inspirációval segíti.

A kiállítás nemcsak az egységes formai rendszerben elkészült alkotásokat mutatja be, de fotósorozatokon és videón is látható maga a folyamat is, amely során a műtárgy a művész tevékenysége és a természet hatásai nyomán formálódik. A fiatal alkotó arról is szólt, hogy a diplomavédését követően pályázatok segítségével szeretné folytatni munkáját és szívesen kapcsolódna be szülővárosa kortárs kerámiaművészeti törekvéseibe.