2024.05.03.

Sub_Bar

Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum - Rippl-Rónai Múzeum - Kaposvár
Cím: 7400, Kaposvár Fő u. 10.
Telefonszám: (20) 287-9323
Nyitva tartás: K-V 10-17
Rippl-Rónai Múzeum
hír, iparművészet, Iparművészet, üvegtervezés
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Sovánka István 19. század második felének sokoldalú alakja: üvegművész, szobrász, fafaragó, és fényképész. Igazi hírnevet az üvegművészet hozta meg számára, melyet a századforduló Magyarországán olyan művészi szintre emelt, hogy a st. louis-i és milánói világkiállításokon aranyéremmel jutalmazták alkotásait. Az üveges szakmával a zayugróci üveggyárban ismerkedett meg, 1904-től pedig az újantalvölgyi üveggyár tervezőjeként dolgozott.
Sovánka István: Váza, anyag és technika: csiszolt, fúvott, rétegesen maratott üveg
Az üvegművészet tradicionális eljárásait, a csiszolás és a metszés technikáját a Nancy-beli műhely vezetője, Émile Gallé forradalmasította Franciaországban. Sovánka Magyarországon elsőként alkalmazta a francia művész legfontosabb technikai eredményeit, a rétegezést és a savval maratást. Díszítőművészetében gyakran merített a századforduló idején divatos japán metszetek formavilágából, és erősen hatott rá a szecesszió is.

A kaposvári múzeum üvegvázája különböző színű üvegrétegekből áll, és dekoratív foltokban ábrázolja egy kevéssé konkretizált vízparti táj idilljét.